Comisia Parlamentului pentru Relaţia cu UNESCO se declară pentru proiectul minier de la Roşia Montană
Marţi, 20 august, la Roşia Montană s-a aflat o delegaţie a Parlamentului României, condusă de ministrul Culturii, care se interesează de proiectul minier de aici.
Primarul Călin Andreş de la Câmpeni a fost singurul dintre primarii prezenţi la discuţiile cu parlamentarii români care a acceptat să vorbească: „Toţi şi-au spus părerea despre proiect. Noi sperăm că va fi o decizie pozitivă a guvernanţilor”.
La discuţii au luat parte ministrul Culturii – Daniel Barbu, de asemenea membrii Comisiei Parlamentare pentru Relaţia cu UNESCO: Raluca Turcanu, Traian Igaş, Victor Paul Dobre, Gabriela Vrânceanu Firea. Din partea Academiei Române au fost prezenţi Răzvan Theodorescu şi Alexandru Vulpe, ambii membri ai Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană.
Din partea politicienilor locali şi ai administraţiei judeţene au fost prezenţi primarii din Apuseni, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba şi deputatul Ioan Dîrzu.
Ministrul Culturii şi delegaţia parlamentară a vizitat galeriile romane, apoi li s-a prezentat proiectul minier şi au avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale.
ONG-urile din Roşia Montană şi-au prezentat părerea în discuţiile cu Delegaţia Parlamentară.
Alexandru Vulpe: „Din punct de vedere arheologic lucrurile sunt în regulă. Pentru oamenii din zonă e necesară pornirea proiectului”
Ministrul Daniel Barbu a venit la invitaţia Comisiei Parlamentare pentru Relaţia cu UNESCO.
Aflat pentru prima oară la Roşia Montană, ministrul Daniel Barbu a declarat: „Din punctul de vedere al patrimoniului sunt lucruri extraordinare care se întâmplă aici. Este prima oară când se face arheologie subterană în Româniacu forţe academice şi financiare deocebite. Este remarcabilă intenţia de valorificare a minelor de la Piatra Corbului şi Cătălina-Monuleşti. Ca ministru al culturii mă bucur de ce am văzut aici”.
Traian Igaş, şeful Comisiei Parlamentare: „Am rămas impresionat de ce am văzut în galerii. Sunt convins că minele vor fi deschise publicului, iar Roşia Montană va avea viitor şi în turism”.
Gabriela Vrânceanu Firea: „Proiectul este foartă important pentru oamenii din zonă. În primă fază vor fi mii de locuri de muncă, apoi câteva sute de locuri de muncă”.
Victor Paul Dobre, secretarul Comisiei Parlamentare pentru Relaţia cu UNESCO: „Trăiesc astăzi senzaţia că este nevoie de de o decizie. Vizita aceasta apropie această decizie”.
Jandarmii au asigurat ordinea la Roşia Montană pe toată perioada zilei. De notat că au avut loc mici incidente între localnicii care sunt pentru proiectul minier şi cei care sunt împotriva.
07:11
Mi se pare normal sa fie pro proiect, atata timp cat prin el deja s-a investit serios in zona si este singurul care vine cu solutii concrete. Ong-urile nu au facut nimic, iar includerea in Unesco n-ar fi garantat, de asemenea, nimic!
16:04
GREATA! Doar asta simti cand auzi/vezi un astfel de ministru care in loc sa protejeze patrimoniul din Rosia se face purtator de cuvant al unei companii private si repeta minciunile lor…
Vestea proasta este faptul ca acest guvern prin ministrii Barbu, Plumb si Sova au pregatit un proiect de lege prin care efectiv se pot incalca toate legile pe care mizerabilul proiect al RMGC le incalca sistematic si deci nu putea fi avizat… acum insa daca parlamentul voteaza acea lege Rosia Montana devine PROIECT DE INTERES NATIONAL DEOSEBIT si astfel nu se mai aplica nici dreptul la proprietate pt cei care nu vor sa plece, nici dreptul la mediu curat pt motii care se vor imbolnavi in zona, nici multe alte drepturi… si TOATE ASTEA pentru INTERESUL DEOSEBIT AL UNEI COMPANII PRIVATE, NICIDECUM INTERESUL ROMANIEI. Pt ca povestea cu locurile de munca si reabilitarea patrimoniului sunt minciuni comerciale ambalate frumos!
Asa ca, ROMANIA TREZESTE-TE! Urmeaza o TOAMNA FIERBINTE!
16:15
@cristi eu zic ca e in interesul Romaniei sa se aduca la bugetul de stat cateva miliarde de dolari, sa se creeze cateva mii de locuri de munca intr-o zona cu somaj foarte ridicat, sa se aduca in tara investitii de cateva miliarde de dolari si sa se reabiliteze patrimoniul de la Rosia pe cheltuiala investitorilor. poate nu o fi in interesul Budapestei, de aia esti asa de revoltat!
16:59
@Calin
io-s revoltat ca-s mot din Campeni si spre deosebire de tine nu inghit minciunile si spaga Goldului, si nici nu pot avea incredere in asa proiect in care se va urmari doar PROFITUL MAXIM. Dupa ce primesc avizul final, Caline, n-o sa-i mai intereseze de tine sau ai tai din zona si nici de apa pe care o bei sau de aerul pe care-l respiri! O sa te lamuresti de asta peste 10 ani daca se da drumu…
Dar eu iti doresc sincer sa nu ajungi acolo! Ci sa scapi de RMGC cat mai curand!!
09:01
@cristi hai sa lasam la o parte acuzatiile nefondate si “prevestirile” din viitor, ca totusi exista niste tehnologii moderne, exista cele mai stricte norme de mediu din lume. cert este ca fara investitii si fara locuri de munca nu avem cum sa ne dezvoltam. daca tie iti place saracia, somajul, poluarea, degradarea, e treaba ta, dar nu spera ca altii sa ramana in aceasta stare! avem nevoie de investitii!
10:13
@Calin
nu-mi place saracia si somajul deloc!
dar voi care, in inselarare voastra, vedeti pe RMGC ca marele si unicul SALVATOR, uitati-va la zeci chiar sute de alte localitati montane fara aur sub ele care s-au dezvoltat extraordinar, durabil si sanatos PENTRU CA acolo sunt OAMENI HARNICI si CONSTIINCIOSI! Nu cersesc locuri de munca nesigure la o companie dubioasa!
20:48
mai Caline. mie mi-e clar ca esti un postac platit. dar de dragul celor care iti mai citesc idioteniile si minciunile din propaganda RMGC o sa te rog sa explici tu filmuletul asta. (sper sa reusesti sa-l urmaresti, dureaza mai mult de o ora- cere si tu ore suplimentare celor care te platesc sa minti lumea pe aici)
https://www.youtube.com/watch?v=ooZPbbGDMhM