Comunitatea locală salută decizia Prim-Ministrului Mihai Răzvan Ungureanu de a considera Roşia Montană o prioritate

19 aprilie 2012 13:561 comment

Stimate Domnule Prim-Ministru,

De proiectul minier de la Roşia Montană depinde viaţa şi viitorul copiilor noştri. De prea mulţi ani aşteptăm să ne fie hotărâtă soarta. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, când credeam că lucrurile se mişcă, apărea altceva: “Există întotdeauna o ezitare din partea unui funcţionar sau al altuia. Problema e în felul următor: Ce ne interesează, de fapt? Să arătăm că timp de 13 ani de zile un investitor străin, care vrea să aducă investiţie şi, deci, pe consecinţa economică, de la taxe de exploatare, la redevenţe, cum vreţi să le spuneţi, un pic de prosperitate, îl pune să stea la poartă ? Trebuie să ne hotărâm – vrem sau nu vrem? Iar răspunsul îl ia această guvernare.”

Astfel de declaraţii ne dau speranţa că în scurt timp se va lua în sfârșit cea mai bună decizie pentru oamenii din Roşia Montană, dar şi pentru comunităţile din jurul proiectului: aceea de a demara un proiect minier modern şi responsabil!

Munţii Apuseni au nevoie de investiţii! România are nevoie de investitori!

Declaraţia dumneavoastră ne readuce speranța că după atâta amar de aşteptare, vocea comunităţii din Roşia Montană a fost auzită. O comunitate care aşa cum aţi spus şi dumneavoastră trăieşte în sărăcie pe un munte de aur, la limita subzistenţei.
Suntem obligați de situația în care suntem să repetăm de fiecare dată: timp de 2000 de ani, minele au fost singura sursă de supravieţuire şi bunăstare pentru Munţii Apuseni! Existenţa miilor de oameni şi a familiilor lor au depins numai de cele patru mine de la Roşia Montană, Roşia Poieni, Baia de Arieş şi Zlatna. De când s-au închis minele, zona „moare în picioare”. Rata şomajului depăşeşte 80%, tinerii din zonă au plecat la muncă în străinătate, cei rămaşi trăiesc din mila statului. Ne vrem copiii înapoi acasă!

Proiectul minier modern propus la Roşia Montană ar putea crea mii de locuri de muncă, ar ecologiza zona şi ar pune în valoare patrimoniul cultural.

Nu vrem milă. Oamenii de la Roşia Montană şi comunităţile învecinate vor să muncească. Avem credinţa profundă că mineritul este singura şansă să supravieţuim în locurile unde am trăit şi muncit o viaţă. Însă reînceperea mineritului depinde de decizia dumneavoastră. Cu alte cuvinte, viaţa noastră este în mâinile dumneavoastră, stimaţi guvernanţi!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de cei care se autointitulează salvatori ai Roşiei Montane, de aşa-zişii ecologişti care nu au mişcat un deget pentru comunitatea noastră, au venit aici la festivaluri şi au plecat lăsând în urmă mormane de gunoaie. Niciunii nu au făcut nimic concret pentru Roşia Montană. Şi-au făcut o meserie din a protesta, se leagă cu lanţuri, se târăsc pe jos şi pozează în victime. Sunt doar nişte actori bine plătiţi care îşi joacă rolul. Este ușor să faci pe ecologistul salvator când nici măcar nu știi și nici nu-ți pasă cum trăiesc semenii tăi.
Adevăratele victime ale acestei situații suntem noi, cei din Roşia Montană şi din comunităţile învecinate. Noi suntem condamnaţi să trăim în sărăcie, să privim cum alţii sunt lăsaţi şi chiar încurajaţi să vorbescă în numele nostru.
Aceste lucruri trebuie să înceteze. Oamenii din Roşia Montană au nevoie de o decizie clară şi cât mai urgentă. Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Demaraţi investiţia în minerit de la Roşia Montană, pentru că doar astfel veţi arăta lumii întregi că vă pasă de soarta oamenilor şi a ţării.

Cu stimă şi respect,

dr. Andrei Jurcă, Preşedinte Asociația Pro Roşia Montană

Marcu Blăjan, Preşedinte Pro Dreptatea

1 Comment

  • e si cazul ca acest proiect sa fie considerat o prioritate dupa atatia ani in care a fost ignorat si nu s-a putut incheia evaluarea nici pana azi. Si asta in conditiile in care zona are mare nevoie de masurile incluse de acesta

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com