Conferinta FakeNews la Universitatea Alba Iulia

20 aprilie 2017 16:050 comments


Concept relativ puțin folosit până în urmă cu câțiva ani, „Fake News” a devenit o provocare pentru furnizorii de informații corecte din întreaga lume. Mass-media și rețelele de socializare sunt „invadate” de știri false furnizate sub masca unor fapte, situații sau evenimente adevărate. Folosind o bază de evenimente reale, larg cunoscute de oameni, sunt create ştiri false, pentru provocarea unor reacţii de un anumit gen în opinia publică, adică MANIPULARE. „Fake News” este un instrument foarte util în mâna statelor nedemocratice (Rusia, Coreea de Nord, Turcia, Siria etc).

Multe evenimente politice majore au fost însoţite de un val de fake news: Brexit-ul, anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, războiul din Ucraina, protestele opoziţiei politice din Rusia faţă de preşedintele Putin, anumite atentate teroriste etc. Statul considerat că promovează cel mai intens aceste ştiri false este Rusia, care face acest lucru pentru destabilizarea democraţiilor occidentale.

Fenomenul „fake news” a devenit, și în România, un demn urmaș al propagandei și dezinformării. Contracararea acestui proces în continuă dezvoltare se poate face, în primul rând, prin educație, informare și cunoaștere.

Platforma de discuții „Forum Apulum” organizează Conferința „FakeNews”, eveniment ce se va desfășura sâmbătă, 22 aprilie 2017, începând cu ora 13.00, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Aula Mică, Corp C, etaj 1.

Va fi o conversație despre informație și manipulare, „fake news” (ştiri false) și „post-truth” (post-adevăr), concepte apărute odată cu noua presă care se dezvoltă pe internet, cu ajutorul internetului.

Speakeri în cadrul conferinței vor fi Ciprian Cucu, lector univ. dr. în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Dorin Țimonea, jurnalist adevarul.ro.

Intrarea este liberă.

 

Foto: programminglibrarian.org

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com