Consiliul Local va analiza o posibilă colaborare într-un proiect care vizează creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome

27 februarie 2013 11:400 comments

Consiliul Local Cugir va analiza un proiect de hotărâre privind stabilirea unui protocol de colaborare intre legislativul local, Serviciul Public de Asistenţă Sociala Cugir şi Asociaţia Sastipen, în vederea implementării în orasul Cugir a proiectului “ Programul de mediere sanitara: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome”.

Propunerea de colaborare a foast adresată de asociaţia mai sus amintită care, prin intermediul proiectului, doreşte să faciliteze accesul pe piața muncii a femeilor rome din Cugir, şi nu numai, în scopul evitării excluziunii sociale si creării unei societăţi bazate pe principiul egalității de şanse. Printre obiectivele specifice ale proiectului se află înființarea unui Centru de Formare si Certificare a Mediatorilor Sanitari şi dezvoltarea unei Unităţi de Asistenţă Tehnică, Monitorizare şi Evaluare a activităţii mediatorilor sanitari în contextul descentralizării serviciilor de sănătate publică.

Totodată, va fi implementată şi o campanie de lobby si advocacy în rândul autorităţii locale cu scopul de a creste rata de ocupare a mediatorilor sanitari . În cadrul Protocolului de Colaorare dintre Consiliul Local Cugir, Serviciul Public De Asistenţă Socială Cugir si Asociatia Centrul Romilor Pentru Politici De Sănătate Sastipen este prevazută şi angajarea prin concurs a unui mediator sanitar la nivel local, cu menţiunea că acest post nu implică nici un efort bugetar local, el fiind finanţat prin Ministerul Sănătăţii. În organigrama Serviciului Public de Asistenţă Socială Cugir există de câtiva ani acest post, care nu a fost ocupat datorită faptului că nu au fost identificate persoane cu această calificare. În aceste condiţii, prin implementarea proiectului amintit, efortul depus de SPAS Cugir ar putea să se concretizeze în reducerea imbolnavirilor si realizarea preventiei in comunitatea de romi din Cugir. Trebuie spus că implementarea proiectului va fi realizata la nivel național, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în 100 de comunităţi care vor fi selectate în perioada următoare.

Proiectul vizează menținerea pe piața forței de muncă a unui număr de cca 650 de femei rome active în programul de mediere sanitară, precum şi formarea şi angajarea de către autoritățile locale în contextul descentralizării serviciilor de sănătate a 100 de femei rome în poziția de mediatori sanitari, provenite din comunitățile care nu beneficiază de programul de mediere sanitară. Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2012 – decembrie 2013.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com