Copiii din Ciugud își aleg primarul și consilierii locali și învață regulile democrației participative

6 februarie 2020 17:250 comments

PRIMĂRIA COPIILOR: Ciugudul – prima administrație locală din România care organizează bugetarea participativă pentru copii

Copiii din Ciugud își aleg primarul și consilierii locali și învață regulile democrației participative

 

Comuna Ciugud este prima administrație locală din România care lansează o inițiativă provocatoare: bugetarea participativă pentru copii. Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Astfel, copiii sunt învățați ce înseamnă drepturile și obligațiile unui cetățean, cum se desfășoară alegerea reprezentanților în administrația publică locală și cum lucrează Primăria și Consiliul Local. În final copiii din Ciugud vor fi primii din țară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanțate din bugetul local.

În prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfășurarea alegerilor locale. Copiii și-au ales astfel, luna trecută, Biroul Electoral al Copiilor, care a început organizarea alegerilor, iar ulterior copiii au avut la dispoziție o săptămână pentru a-și aduna liste de susținători și pentru a-și depune candidaturile pentru funcțiile de primar și consilier local. Fiecare candidat a trebuit să convingă minim 10 colegi și un profesor să îl susțină pentru a candida pentru o funcție de consilier local și respectiv minim 15 colegi și doi profesori pentru a putea să se înscrie în cursa pentru funcția de primar.

În această săptămână copiii au intrat în campania electorală, perioadă în care au putut să își pună afișe pe un panou special, să distribuie materiale de informare sau chiar să organizeze întâlniri cu alegătorii.

În total, în cursa electorală s-au înscris 5 candidați pentru funcția de primar și 16 pentru cea de consilier local.

Punctul culminant al campaniei electorale va fi vineri (ora 13,00), când candidații pentru funcția de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care și le-au propus pentru copiii din Ciugud.

Ulterior în cursul zilei de luni, la sfârșitul orelor de curs, în intervalul 14,00 – 15,00, copiii vor vota în cadrul „Alegerilor Copiilor” și vor alege viitorul primar și cei 11 consilieri locali.

Proiectul nu se oprește aici deoarece administrația locală a pus la dispoziție în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinați implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud. Aceste proiecte vor fi colectate și selectate de copiii aleși în cadrul Primăriei Copiilor, iar ulterior prioritizarea lor va fi votată de toți copiii din comunitate.

„Copiii sunt viitorul oricărei comunități și este normal să ne gândim la ei și la pregătirea lor pentru a putea să preia frâiele comunei. În 10, 15 sau 20 de ani, copiii care învață acum în școala din Ciugud vor fi consilierii locali, primarul sau viceprimarul care vor decide soarta comunei noastre. Cred că înțelegeți cât de important este să îi pregătim pe acești copii pentru viață, dar mai ales să îi pregătim să fie cetățeni implicați, care își cunosc drepturile și obligațiile. Oricât de mult am investi în drumuri, canalizare, apă sau modernizarea unei comunități, dacă nu investim în educația oamenilor nu vom reuși să schimbăm nimic”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima școală smart din mediul rural din România, o școală în care sunt folosite soluții tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar și cele mai moderne tehnologii și softuri folosite în educație. În Școala Gimnazială Ciugud învață în prezent aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com