Corecţii de 6,3 milioane euro pe proiectele Primăriei Alba Iulia

22 ianuarie 2013 18:011 comment

În acest moment sunt 18 corecţii pe proiecte finanţate prin fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, fonduri derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Prima corecţie a fost făcută în ianuarie 2012 când ministerul era condus de Elena Udrea, colega de partid a primarului Mircea Hava.
Nicolae Moldovan a menţionat mai multe unităţi adminsitrative care au suferit aceste corecţii: oraşele Drobeta Turnu-Severin, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Brăila, Bacău, respectiv Consiliile Judeţene Dâmboviţa, Botoşani, Maramureş, Mureş, Covasna.
Corecţiile financiare aplicate se ridică la 6,3 milioane euro – cele mai importante corecţii fiind aplicate la proiectul reabilitare centru istoric, traseu estic, sudic şi nordic fortificaţia Vauban Alba Iulia (2.922.902 lei), reparaţii capitale la 24 străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia (995.953 lei), reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina (12.279.848 lei), reabilitare centru istoric exterior – fortificaţia tip Vauban Cetatea Alba Iulia (10.961.545 lei). În toal este vorba de 28.766.329,55 lei (aproximativ 6,3 milioane euro).
Într-o conferinţă de presă specială, primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava a explicat de ce au fost făcute aceste corecţii: „Totul a început dintr-o încercare de politică ieftină a unor oameni care n-au făcut nimic în viaţa lor şi care au probabil probleme personale în ceea ce înseamnă corecţiile financiare… Ţinta adevărată, targetul sunt eu, încercând să demonstreze că aicia se petrec lucruri necurate, aici se întâmplă lucruri care nu sunt în concordanţă cu legea. Adevărul este foarte departe… Corecţii financiare şi suma sună foarte dur şi de aceea încercăm să vă explicăm ceea ce se întâmplă de fapt. Sunt lucruri care nu ar trebui să se întâmple în România şi probabil nici în Europa şi de fapt lucrurile au iz de o impotenţă acum la final a guvernului care a fost înainte şi a guvernului care este acuma, de legi care au apărut una peste cealaltă şi nu au putut să completeze ceea ce a lipsit înainte. Cineva încearcă să te „pedepsească” pentru ceea ce ai făcut chiar dacă nu eşti deloc vinovat”.
Nicolae Moldovan, director Direcţia Programe din Primăria Alba Iulia, coordonator proeicte, exemplifică situaţia corecţiilor financiare: „În acest moment unitatea adminsitrativă Municipiul Alba Iulia are înregistrate 18 corecţii financiare, care au fost aplicate exclusiv la procedurile de achiziţii publice pe care noi le-am efectuat în cadrul a 8 contracte de finanţare nerambursabilă. Toate aceste contracte de finanţare nerambursabilă au ca sursă Programul Operaţional Regional. Autoritatea care a dispus aceste corecţii financiare este Direcţia de Control, Verificare şi Utilizare Fonduri Comunitare (D.C.V.U.F.C.) din cadrul Autorităţii de Management POR care se regăseşte în subordinea fostului Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (actualul Minister al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice).
În cadrul cadrul celor 8 contracte de finanţare nerambursabilă avem 18 corecţii; corecţiile au fost aplicate la contracte de lucrări, contracte de servicii de proiectare, contracte de dirigenţie de şantier, contracte de evaluare externă, la un contract de informare şi publicitate. Valoarea totală a acestor corecţii se cifrează la aproximativ 6,3 milioane euro – sumă achitată parţial până acum de către noi, diferenţa urmând a fi achitată pe parcursul depunerii cererilor de ramburs pe care încă le mai avem solicitat spre rambursare de la Autoritatea de Management.
Aceste corecţii se referă atât la proiecte pe care le-am finalizat cât şi la proiecte nefinalizate; corecţiile au fost aplicate la proiectele privind Şanţurile Cetăţii, reabilitarea celor 24 de străzi din Centrul oraşului, pasajul peste calea ferată de la Partoş.
Corecţiile financiare sunt aplicate exclusiv la sursele de finanţare nerambursabilă, plătite din bugetul Uniunii Europene şi bugetul de stat, şi TVA-ului aferent acestor două surse”.
Temeiul legal pentru corecţiile date de D.C.V.U.F.C. Din cadrul Autorităţii de Management POR din Ministerul Dezvoltării sunt descrise în Ordonanţa de Urgenţă nr.66/ 2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea NEREGULILOR apărute în obţinerea fondurilor europene şi/ sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
Primarul Mircea Hava a ţinut să dea definiţia cuvântului NEREGULĂ conform acestei Ordonanţă de Urgenţă: „Orice abatere de la legalitate, regularitate şi conformitate în raport cu dispoziţiile naţionale şi/ sau europene, precum şi cu prevederile contractelor ori a altor angajamente legal încheiate în baza acestor dispoziţii, ce rezultă dintr-o acţiune sau inacţiune a beneficiarului ori a autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, care a prejudiciat sau care poate prejudicia bugetul Uniunii Europene/ bugetele donatorilor publici internaţionali şi/ sau fondurile publice naţionale aferente acestora printr-o sumă plătită necuvenit”.
Nicolae Moldovan a încheiat pe un ton optimist: „Faptul că avem astăzi corecţii financiare nu înseamnă cu nu vom mai depune şi alte proiecte, atâta timp cât nu vom avea interdicţie să depunem proiecte pentru că avem corecţii”.
Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com