Costurile pentru crotalii vor fi suportate de către proprietarul animalelor

22 martie 2011 00:020 comments

Începând din acest an, costurile pentru crotalii vor fi suportate de către proprietarul animalelor, iar manopera (aplicarea crotaliilor), completarea formularelor, introducerea în baza de date, scoaterea din baza de date este suportată de către stat, pentru exploataţiile non-profesionale (gospodăriile ţărăneşti), iar pentru fermele comerciale (constituite sub formă juridică), proprietarul suportă şi costul manoperei. Crotaliile pot fi achiziţionate de la furnizori care, la nivel de teritoriu pot fi medicii veterinari concesionari, dar şi orice asociaţie profesionale.
În judeţul Alba sunt înregistraţi un număr de 74 de furnizori secundari (13 asociaţii crescători taurine, 58 cabinete medical veterinare, 3 exploataţii comerciale).
La şedinţa organizată cu Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine s-a hotărât ca acţiunea de crotaliere a ovinelor să fie efectuată prin intermediul medicilor veterinari concesionari, urmând ca ulterior crotalierea să fie efectuată de către asociaţie. A fost luată această măsură deoarece nu a fost timp pentru organizarea acestei activităţi de către asociaţie.
În Asociaţia Crescătorilor de Ovine Alba sunt înscrişi 1.400 de membri, din care 200 sunt activi, numărul ovinelor fiind de ordinul sutelor de mii. ”Având în vedere munca oierilor şi faptul că, în general, numai de Paşti se consumă carne de miel, aceasta poate fi catalogată drept o trufanda, fiind un produs ecologic”, a declarat dr. Horia Moruţan.
”Crotalierea simplă nu va costa mai mult de 1 leu/miel, iar pentru mieii care vor fi sacrificaţi de Paşti este necesară aplicarea unui singur „cercel”. Nici crotalierea electronică nu va costa însă mai mult de 1 euro/miel”, a declarat dr. Francisc Kerekeş.
La rândul său, dr. Ioan Tătucu a declarat că DVSA Alba nu impune ca acţiunea de crotaliere să fie efectuată doar de medicii veterinari şi a arătat că nu există motive ca animalele să nu fie identificate. Ca atare, mieii vor putea fi sacrificaţi de Paşti, iar preţul cărnii de miel nu va creşte din cauza crotalierii. Pentru a evidenţia faptul că manopera privind identificarea ovinelor este gratuită, fiind suportată de asociaţie, directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Bereş, i-a atenţionat pe crescătorii de animale să nu accepte efectuarea altor acţiuni sanitar-veterinare de către medicii veterinari pe perioada crotalierii mieilor. În concluzie, nu există motive ca animalele să nu fie identificate şi ca atare mieii vor putea să fie sacrificaţi cu ocazia sărbătorilor pascale.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com