Creşte numărul autobuzelor STP dotate cu filtre Birtok Băneasă

16 februarie 2012 14:280 comments

Societatea de Transport Public Alba Iulia a pus în practică filtrul economic realizat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă din Deva: este vorba de un filtru special de aer care reduce consumul de combustibil şi măreşte puterea motorului.
După primele săptămâni de la montarea unui filtru de aer pe un autobuz STP, rezultatele au fost atât de bune încât s-a decis extinderea experimentului la trei autobuze.
Filtrele supraaspirante, cum sunt ele denumite de autorul lor, au fost testate pe trei autobuze pe o perioadă de 3 luni jumătate, atât în condiţiile temperaturilor de toamnă (15-21 grade Celsius) cât şi în condiţii de iarnă (-15 grade Celsius). Economia de combustibil constatată este semnificativă: 8-12 litri/100 km.
Cele 3 autobuze au parcurs fiecare în perioada de testare peste 18.000 de kilometri, economia realizată fiind de 1.500 de litri de motorină. Dacă luăm în considerare faptul că arderea unui litru de motorină înseamnă degajarea a aproximativ 270g CO2 (dioxid de carbon), 16-20g de hidrocarburi, pulbere (sub formă de gudron) şi SO2 (bioxid de sulf), prin filtrele lui Birtok Băneasă rezultă că oraşul Alba Iulia este mai curat cu 400 de kg emisii de CO2 şi alte gaze nocive.
După cum a precizat directorul STP, Stelian Nicola, reducerea poluării şi economia de combustibil sunt motivele pentru care STP a decis ca în 2012 filtrele supraaspirante să fie implementate şi pe autobuzele cu transmisie manuală; testele actuale sunt pe autobuze cu transmisie automată, alte asemenea autobuze urmând să fie dotate cu filtrele lui Birtok Băneasă. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com