Creştinii ortodocşi incep luni, 3 martie 2014, Postul Mare

2 martie 2014 12:425 comments

catedrala-alba-iulia

Crestinii ortodocsi incep luni, 3 martie 2014, Postul Mare, o perioada de sapte saptamani pe care Biserica a randuit-o pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii cum se cuvine a celei mai mari sarbatori a crestinatatii: Invierea Domnului.

In inţelepciunea ei Biserica a randuit inaintea fiecarei mari sarbatori sa fie o perioada speciala, de pregatire a creştinului, prin post şi rugaciune.
Pentru noi, cei de astazi, a posti este tot mai greu. De ce? In primul rand pentru ca nu mai cunoaştem sensul adevarat al postirii. A posti nu inseamna doar sa nu mananci carne, lapte, branza, oua sau bauturi alcoolice, ci mult mai mult. E nevoie de o inţelegere mai profunda a omului – trup şi suflet; trupul exprima persoana, este templu al Duhului Sfant, pe care suntem chemaţi sa-l curaţim şi sa-l transfiguram impreuna cu sufletul.

A posti inseamna a ne ingriji in aceiaşi masura de trup şi de suflet. Postul cel adevarat, zice Biserica in cantarile sale, este instrainarea de rautate, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna şi de juramantul mincinos.

Pentru a ajunge la aceasta masura a postului duhovnicesc o treapta absolut necesara este implinirea postului trupesc. Acesta nu este un simplu regim alimentar, ci este mai ales un mijloc de disciplinare a simţurilor, a instinctelor şi a intregii noastre fiinţe. Temeiul acestui post (trupesc) il avem din exemplul vieţii edenice (rai) şi din experienţa de veacuri a Bisericii.

Ce ne propune Biserica pentru inţelegerea sensului duhovnicesc al postului:
1. Ocolirea pricinilor de cadere
2. Paza simţurilor: mai puţin tv, radio, presa, mai puţina mancare – chiar şi de post, mai multa grija pentru ce vorbim sau ascultam
3. Disciplinarea vieţii noastre prin participarea la slujbele Bisericii, programul de viaţa duhovniceasca, milostenie

Nu putem sa ajungem la bunatate daca mai inainte nu am starpit rautatea din noi, nu putem sa-L iubim pe Dumnezeu daca nu ne intereseaza cel de langa noi.

Pe de alta parte, se uita un lucru esenţial: postul este prin excelenţa o stare a Bisericii, o impreuna lucrare a tuturor şi a fiecaruia in parte pentru dobandirea Imparaţiei lui Dumnezeu.
Şi nu in ultimul rand – acum Postul cel Mare – este vremea in care trebuie şi putem sa ne inmulţim rugaciunile şi sa ne curaţam sufletul marturisindu-ne pacatele, greşelile şi neputinţele prin Taina Spovedaniei. Astfel fiind pregatiţi sufleteşte şi trupeşte sa putem primi inauntru fiinţei noastre pe Hristos cel viu, arvuna invierii noastre.
Doar aşa inţeles postul işi justifica sensul şi exprima in acelaşi timp semnul libertaţii şi al biruinţei. Indrazniţi, acesta este indemnul lui Hristos.

sursa: Radio Reintregirea

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com