Criminalitatea in scadere in judetul Alba

28 iulie 2017 10:252 comments

La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba a fost prezentat Bilanţul instituţiei pentru primele 6 luni ale anului. Din informaţiile prezentate, infracţionalitatea în judeţ cunoaşte a scăzut în prima jumătate a anului 2017 faţă de perioada similară a anului trecut.

Dar iată informaţiile oferite de conducerea IPJ Alba:

În prima jumătate a anului 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate cu 5,9% sesizări de infracţiuni mai puțin decât în aceași perioadă a anului 2016.

Ponderea semnificativă este deţinută de infracţionalitatea judiciară care reprezintă 59,72% din totalul infracţionalităţii sesizate, urmată de infracţionalitatea de altă natură cu 31,85% şi infracţionalitatea economico – financiară cu 8,43%.

infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 5,9%
infracţionalitatea economică a scăzut cu 10,3 %
infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 5% .

În funcţie de mediul în care au fost comise se constată că din totalul infracţiunilor sesizate, 66,59% au fost înregistrate în mediul urban, indicator care a scăzut faţă de semestrul I 2016 cu 4%, iar 33,41% au fost înregistrate în mediul rural (indicator care a scăzut faţă de aceeași perioadă a anului 2016 cu 9,4% ).

Cele mai multe infracţiuni sesizate au fost înregistrate, în mediul urban la poliţiile municipiilor Alba Iulia, Aiud şi Sebeş, iar în mediul rural la Secţiile de poliţie rurală 1 Galda de Jos și 9 Câmpeni.

Criminalitatea stradală

În prima jumătate a anului 2017 au fost înregistrate 93 infracțiuni, cu 31.61% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2016, respectiv:
-85 în mediul urban
-8 în mediul rural

Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, 86,95 % sunt infracţiuni de furt, 35% dintre acestea fiind furturi din auto, situaţia prezentându-se astfel:

Furturile din auto au scăzut de la 56 la 28 infracţiuni;
Furturile din buzunare au scăzut de la 9 la 5 infracţiuni;
Furturile de componente din exteriorul auto au scăzut de la 11 la 6 infracţiuni;
Furturile din societăţi comerciale au scăzut de la 8 la 4 infracţiuni;

Alte categorii de furt au scăzut de la 31 la 23 infracţiuni.

În semestrul I 2017, poliţiştii au descoperit în flagrant 719 infracţiuni, cu 185 fapte mai multe decât în anul 2016.

Criminalitatea în mediul rural

În mediul rural a fost înregistrată 33,41% din totalul criminalităţii sesizate, aceasta scăzând cu 9,4 % faţă de perioada similară a anului 2016.

Infracţiunile contra patrimoniului din mediul rural înregistrează o scădere față de primul semestru al anului 2016, de la 588 la 501 infracțiuni (-87).

Cele mai multe infractiuni sunt de furt, reprezentând 48,9 % din infracţiunile contra patrimoniului, acestea scăzând comparativ cu primul semestru al anului 2016 cu 17.55%.

Furturile din locuinţe, în mediul rural au scăzut de la 61 la 55, iar infracţiunile de tâlhărie sesizate au scăzut de la 3 la 2 infracțiuni.

Poliţiştii din structurile de ordine publică au aplicat, în mediul rural, un număr 7.532 sancţiuni.

Criminalitatea contra persoanei

În primul semestrul 2017 au fost sesizate cu 9,8% mai puține infracțiuni împotriva persoanei decât în primul semestru al anului 2016, indicator care reprezintă 28,66 % din totalul infracțiunilor sesizate.

Dintre acestea, 65,52 % au fost înregistrate în mediul urban, iar 34,47 % în mediul rural.

Ponderea faptelor penale îndreptate împotriva persoanei este deținută de infracțiunile de lovire și alte violențe, urmată de cele de amenințare.

Criminalitatea contra patrimoniului

Au fost sesizate 1.836 infracţiuni contra patrimoniului (69.99% din totalul infracțiunilor judiciare) infracţionalitate care a scăzut cu 7,17 % faţă de semestrul I 2016.

Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 55.99%, procent ce a scăzut cu 9.58% față de semestrul I 2016 .

În semestrul I 2017 au fost sesizate 16 infracțiuni de tâlhărie înregistrându-se o scădere de 5 fapte, cele mai multe (6), prin smulgere de obiecte.

Nu a fost înregistrată nicio tâlhărie urmată de moartea victimei.

Protejarea patrimoniului cultural naţional

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, au fost soluţionate 7 dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 16 persoane.

În cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise autorităţilor judiciare competente 2 comisii rogatorii autorităţilor competente din Germania (1), SUA (1).

Au fost recuperate 4 monede stater din aur (2 de tip Koson și 2 de tip Lysimach) din Spania

Au fost identificate alte 14 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin comisii rogatorii internaţionale pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autorităţile române.

Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii și pisciculturii

Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul IPJ ALBA, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune SCUTUL PĂDURII 2017

În primele șase luni ale anului 2017 , în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate
-au fost înregistrate 172 dosare penale și soluţionate 110
-au fost aplicate 199 sancţiuni contravenţionale
-a fost confiscată cantitatea de 2.188,91 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 5 infracţiuni, fiind aplicate 29 sancţiuni contravenţionale și confiscată cantitatea de 760,7 kg. pește.

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 80 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 72 de infracțiuni.

Au fost ridicate, în vederea confiscării, 100 kg carne vânat şi a fost indisponibilizat un autoturism folosit la braconaj cinegetic, 2,575 kg mercur, 89,97 kg produse pentru protecția plantelor.

Au fost emise 4 dispoziţii de suspendare şi 21 de anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

Criminalitatea economico – financiară

În cursul anului 2017, s-au organizat patru acțiuni de amploare, respectiv:
-o acțiune în domeniul constructiilor cu scopul final de evaziune fiscală și spalarea banilor
-o acțiune domeniul produselor accizabile (tutun)
-două acțiuni în domeniul financiar cu scopul final de inselaciune.

Actiunile s-au desfășurat pe raza a 3 judete (Alba, Cluj si Bihor).
Au fost efectuate 45 perchezitii domiciliare.

Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui numar de 23 învinuiti, pentru fapte de evaziune fiscala, spalarea banilor, detinere in afara antrepozitului fiscal de produse accizabile, inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu un prejudiciu total de 5.677.598 lei.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat, în primele 6 luni ale anului 2017, un număr de 231 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (105) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de infracţiunile de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 23.987 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (11.739) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 60 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

– 475 pentru depăşire neregulamentară,
– 131 pentru consumul băuturilor alcoolice,
– 158 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor,
– 1.278 pentru indisciplina pietonilor,
– 3.654 pentru neportul centurii de siguranţă.

au fost reţinute în vederea suspendării 1.090 permise de conducere
au fost retrase 569 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

CONCLUzII

În prima jumătate a anului 2017, infracționalitatea a scăzut cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului 2016;

Criminalitatea stradală a scăzut cu peste 30 %, iar polițiștii au prins în flagrant cu 25 % mai mulți infractori, ceea ce a dus la creșterea siguranței publice în județul nostru;

Au fost înregistrate cu aproape 10% mai puține infracțiuni de furt și cu 25% mai puține infracțiuni de tâlhărie;

S-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității şi a capacităţii de intervenţie, realizându-se dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite.

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com