Crucea Rosie filiala Alba: Masuri pentru combaterea efectelor caniculei

3 august 2017 10:150 comments

Crucea Roşie Română Filiala Alba, alături de populaţia afectată de caniculă din municipiile Alba Iulia şi Aiud, în toate zilele declarate sub cod galben şi portocaliu (comunicat)

Urmare a instaurării codului galben/portocaliu de caniculă în perioada 28-30 iunie 2017, în 11.07.2017, precum şi în intervalele 21-24.07.2017, respectiv 1-3.08.2017 (11 zile în total), Crucea Roşie Română Filiala Alba a răspuns cu promptitudine, luând măsuri imediate pentru protejarea persoanelor vulnerabile, conform atribuţiilor asumate în calitate de membru în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a statutului de organizaţie de ajutor umanitar.

Astfel, organizaţia noastră a asigurat dotarea necesară pentru 4 puncte de prim ajutor, în vederea diminuării riscului pentru sănătate, prin prevenirea fenomenelor de deshidratare şi hipertermie, în municipiile Alba Iulia (în 3 locaţii) şi Aiud (într-o locaţie), în intervalul orar 10.00-18.00.

În scopul asigurării activităţilor de prevenţie, personalul de specialitate angajat şi voluntarii instruiţi în acordarea primului ajutor de bază au măsurat tensiunea arterială, au distribuit apă potabilă în cadrul punctelor de prim ajutor şi au consiliat populaţia pentru a se adapta cât mai bine perioadei caniculare.

Cele patru puncte de prim ajutor au fost amenajate în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Aiud şi Direcţia de Sănătate Publică Alba.

În cadrul acestor puncte, în intervalul 28-30 iunie 2017, a fost măsurată tensiunea arterială unui număr de peste 730 de persoane, 491 în municipiul Alba Iulia şi 240 în municipiul Aiud, dintre care 72% au avut vârsta de peste 50 ani. 156 persoane cu vârsta de peste 50 ani au înregistrat valori ridicate, peste pragul de 140/90, cea mai mare valoare de hipertensiune arterială înregistrată fiind de 210/120.

Precizăm că, ori de câte ori se va institui cod galben/portocaliu/roşu de vreme caniculară, organizaţia noastră, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, va lua toate măsurile pentru instalarea punctelor de prim ajutor în vederea asistării persoanelor vulnerabile.

Adrian Ionel Duşa, directorul filialei Alba a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com