Cum au trăit luni premierul Ponta şi preşedintele Băsescu momentul prăbuşirii avionului în Apuseni

27 ianuarie 2014 19:153 comments

avion-1

Vestea aterizării forţate a unui avion cu medici într-o pădure din Apuseni a ajuns în ziua de 20 ianuarie 2014 la primii oameni din stat, Traian Băsescu şi Victor Ponta, în câteva minute după producerea accidentului. Dincolo de filmul operaţiunii de căutare şi salvare, catalogată ulterior oficial drept “un eşec”, Ponta şi Băsescu şi-au continuat în ziua respectivă programul stabilit anterior, cerând informări periodice. Astfel, premierul Ponta a participat în cursul serii la o emisiune TV şi la o întâlnire informală la restaurant cu jurnaliştii acreditaţi la PSD, în timp ce preşedintele Băsescu, aflat în Israel, şi-a făcut periplul programat la Locurile Sfinte din Ierusalim.

În acest timp, comanda întregii operaţiuni de salvare a fost transferată la ISU Alba. În situaţii similare, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevăzut de legea din 2004, s-a constituit, în primele momente, sub conducerea ministrului de Interne şi în coordonarea prim-ministrului. În paralel, în situaţia prăbuşirii unei aeronave civile, legea obliga la constituirea unui un centru operativ la Ministerul Transporturilor, care să informeze inclusiv ministrul, şi, în subordinea acestuia, existenţa unui centru de coordonare în ROMATSA.

Ponta a primit vestea morţii lui Iovan la restaurant, de la un ziarist

ponta-soc Prima apariţie publică a premierului Ponta după accidentul aviatic din judeţul Cluj a fost la televiziunea B1, în studioul căruia a fost prezent între orele 20.00 şi 21.30. Singurele informaţii furnizate de premier au fost că a încercat să afle “care e situaţia de la miniştrii Stroe şi Duşa, dar şi de la domnul Arafat” şi că “răniţii sunt în viaţă”.

Premierul Victor Ponta nu făcuse nicio declaraţie publică despre accidentul aviatic din judeţul Cluj, care a avut loc pe 20 ianuarie, între ora 16.00 – momentul aterizării forţate – şi ora 20.00 – la care a început emisiunea. El a întârziat câteva minute la emisiune, scuzându-se pentru faptul că a încercat să se informeze de la miniştrii de Interne, Radu Stroe şi cel al Apărării, Mircea Duşa despre victimele accidentului aviatic. Premierul Ponta a relatat la 20.07 că a aflat de la Raed Arafat că toţi răniţii “sunt în viaţă”.

„Raed Arafat nu este în ţară, am vorbit cu domnia sa cu cei de la SMURD. Nu este în acest moment în ţară, este dacă nu mă înşel şeful ISU care coordonează această operaţiune de salvare”, a spus Ponta. Premierul nu a vorbit despre constituirea vreunei celule de criză, ci doar despre „coordonatorul” de la ISU.

Înainte de a pleca din studioul tv, premierul Ponta a primit un sms în care anunţa că persoanele implicate în accidentul aviatic din judeţul Cluj au fost găsite. „Am primit un mesaj despre persoanele accidentate, au fost găsite în sfârşit. Da, au fost găsite Acum am primit şi eu mesajul, acum se organizează evaluarea. Doamne ajută să fie cu succes operaţiunea”, a anunţat Victor Ponta la ora 21.21.

La ora 21.21 premierul a anunţat, în direct, că victimele au fost “găsite, în sfârşit”.

• După emisiune, Ponta a participat la o întâlnire informală cu toţi ziariştii acreditaţi la PSD, la restauratul “Trattoria Il Calcio”. Prim-ministrul a stat la restaurant aproximativ o oră, între orele 22 şi 23. Primele informaţii publice despre decesul pilotului Adrian Iovan au apărut în jurul orei 22.30.

La întâlnire îl aşteptau deja vicepremierul Liviu Dragnea, europarlamentarul Daciana Sârbu – soţia premierului Ponta -, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, ministrul Fondurilor Europenene, Eugen Teodorovici, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, cel care invitase ziariştii la discuţia informală şi europarlamentarul Corina Creţu.

Premierul Ponta a stat la masă cu soţia sa, Daciana Sârbu, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu o parte dintre ziarişti. Pe tot parcursul întâlnirii la restaurant, premierul a evitat să comenteze accidentul aviatic din Cluj, deşi a primit mai multe întrebări pe marginea acestui subiect. În schimb, cei din PSD au povestit ulterior că premierul s-a declarat nemulţumit de modul în care au comunicat autorităţile după producerea tragediei.

Până la aflarea primelor informaţii despre decesul pilotului Adrian Iovan, premierul Ponta a povestit câteva pasaje din interviul acordat B1, glumind pe seama prezenţei sale la postul de televiziune şi a schimbat impresii despre tenis şi despre Simona Halep cu cei de la masă.

Până ca televiziunile să anunţe oficial că pilotul a murit, premierului i s-a transmis această informaţie de către un ziarist, fără ca prim-ministrul să o confirme sau să discute despre acest subiect. Victor Ponta nu a răspuns, continuând conversaţia obişnuită, fără să acorde, la masă, o importanţă anume acestei informaţii.

Până la plecare, în jurul orelor 23.00, premierul Ponta a schimbat sms-uri cu autorităţile. După plecarea lui Victor Ponta împreună cu Daciana Sârbu, la întâlnire au mai rămas, pentru aproximativ 45 de minute, vicepremierul Dragnea, ministrul Teodorovici şi secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

La două zile după accidentul aviatic, premierul Ponta a decis pe baza raportului vicepremierului Gabriel Oprea să îl demită pe secretarul de stat de la Interne, Cătălin Chiper, şi să ceară destituirea şefului ROMATSA. Totodată, premierul Ponta a anunţat că va cere în CSAT schimbarea şefului STS, Marcel Opriş. Joi, ministrul de Interne, Radu Stroe şi-a prezentat „demisia de onoare”, deşi miercuri declarase că nu va renunţa la postul din minister. Şeful IGSU, Ion Burlui, a demisionat din funcţie miercuri, acelaşi demers făcându-l şi directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu.

Băsescu, în silentio stampa. Preşedinţia a început propria anchetă

zidul-2În ziua accidentului, preşedintele Traian Băsescu era în Israel. O vizită de stat în care s-a ţinut la distanţă de ziarişti. Cercul restrâns al delegaţiei oficiale a fost însă pus la curent cu situaţia din ţară încă din primul sfert de oră după ce avionul s-a prăbuşit în munţi, susţin o parte dintre cei care l-au însoţit. Cu atât mai mult cu cât printre cei cu care Traian Băsescu a mers în Israel s-au numărat atât directorul SRI, George Maior, cât şi directorul SPP, gen. Lucian Pahonţu.

Ofiţerii SRI s-au aflat, din relatarea pe care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel, a făcut-o pentru gândul, în echipele de căutare care au plecat în misiune din primele minute după ora 16.07, când a existat official confirmarea prăbuşirii. “ISU, poliţie, jandarmi, SRI, toţi au plecat în 2 minute de când s-a dat alerta”, spune Dumitrel.

La ora respectivă, preşedintele se afla la Hotelul „King David” din Ierusalim, acelaşi la care a stat de duminică până marţi, pe pacursul vizitei în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, unde ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, oferise un dejun în cinstea sa. De la “King David”, Băsescu a plecat spre sediul Patriarhiei Ierusalimului, la o întâlnire cu Patriarhul Teofil, spre Biserica “Sfântului Mormânt” şi apoi spre Zidul Plângerii.

În tot acest timp, a evitat să facă orice comentariu. Cu o singură excepţie. Însoţit de un rabin, preşedintele şi-a lăsat lângă Zid o dorinţă scrisă, povestind apoi, în drum spre maşină, precedentul 2009. “Da, în 2009, mi s-a împlinit”, a rememorat Băsescu drumul spre Zidul Plângerii înainte de Campania pentru prezidenţiale. “Atunci înseamnă că v-aţi dorit un nou mandat”, l-a provocat un jurnalist. “E treaba mea!”, a jubilat Băsescu.

Momentul critic al căutărilor din ţară, în care informaţiile despre găsirea supravieţuitorilor erau contradictorii în spaţiul public s-a suprapus pentru Băsescu peste dineul de stat pe care preşedintele Shimopn Peres l-a oferit la „Beit Hanasi”, sediul Preşedinţiei israeliene.

A doua zi, în jurul orei 15.00, la aproape 24 de ore de la accident şi după confirmarea decesului pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion care însoţea echipa medicală la Oradea, preşedintele a fost întrebat de jurnalişti despre modul cum au reacţionat autorităţile. “Dacă eu nu ştiu decât că a fost un accident, ce vreţi să spun?”, a răpuns Băsescu la Ramallah, în timpul unei întâlniri cu românii din Teritoriile Palestiniene.

La întoarcerea în ţară, Preşedinţia a intrat în silentio stampa. Timp de cinci zile. Băsescu a avut o singură ieşire publică, la recepţia Camerei de Comerţ româno-germane, la care a evitat orice fel de comentariu, ignorând întrebările legate de criticile aduse de Victor Ponta directorului STS, Marcel Opriş. Singurul gest pe care l-a făcut Băsescu a fost acela de a trimite câte o coroană de flori la mormântul lui Adrian Iovan şi la cel al Aurei Ion.

Întrebat de momentul în care preşedintele a aflat despre accident, de la cine şi dacă a cerut mai mult decât o informare, purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea a evitat, la rândul său, un răspuns. “Când vom avea ceva de comunicat, o vom face”, a replicat el.

Surse oficiale au explicat pentru gândul că Preşedinţia a început miercuri propriile verificări, de la decolarea aeronavei “în condiţii nefavorabile” până la prestaţia instituţiilor care au fost implicate în operaţiunea de căutare şi de salvare a pasagerilor. Analiza nu este încă finalizată, însă, din datele preliminare, ar rezulta că “proceduri au existat, dar au fost mai multe disfuncţionalităţi, atât la comandă cât şi derivate din numirile politice făcute la şefia mai multor instituţii”.

Sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com