Cum poţi fi ajutat să ajungi şomer antreprenor?

14 mai 2012 15:462 comments

Oricât de grea ar fi situaţia economică din România, există cu siguranţă şi persoane fără un loc de muncă, care nu se mulţumesc doar să întindă mâna şi să primească de la stat indemnizaţia lunară de şomaj. Sprijinul poate veni tot din partea statului, prin modernizarea serviciilor de consultanţă antreprenorială şi consiliere profesională asigurate şomerilor prin Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM ), în calitate de Serviciu Public de Ocupare (SPO). O soluţie de îmbunătăţire a serviciilor din Regiunile de Dezvoltare Centru şi Vest este adusă prin proiectul „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru şi Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului“. Proiectul este derulat de AJOFM Alba, în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, AJOFM Caraş-Severin şi trei companii din Italia: OMNIACOM – Consorzio Europeo per la formazione integrata, I.F.O.A.-Instituto Formazione Operatori Aziendali si OBIETTIVO LAVORO SPA.
În primele 11 luni de implementare a proiectului, au fost întocmite două analize interegionale. Una dintre ele a surprins realităţile de pe piaţa muncii din cele 10 judeţe împlicate în proiect. Prin cealaltă s-a urmărit câţi dintre şomerii care au primit consultanţă antreprenorială de la specialiştii AJOFM şi-au început o afacere pe cont propriu şi în ce domenii de activitate. Rezultatele studiului arată că numărul persoanelor fără un loc de muncă care şi-au schimbat statutul din şomer în antreprenor este unul scăzut în Regiunile Centru şi Vest.
Specialiştii care asigură consilierea profesională a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în cele 10 judeţe tintă din cele 2 Regiuni de dezvoltare (Centru şi Vest) vor avea la îndemână şi un plan de consiliere personalizat, denumit sugestiv „Cum să devin antreprenor“.

Centru rural interegional de promovare a antreprenoriatului

Pentru a creşte numărul şomerilor care să înţeleagă că este mai important pe termen lung să-ţi faci propria afacere într-un domeniu în care ai şanse de reuşită, decât să te mulţumeşti cu o indemnizaţie lunară de şomaj pe o anumită perioadă, se va face apel şi la experienţa serviciilor similare din statele UE. Specialişti AJOFM din cele două regiuni ţintă care furnizează servicii de consiliere şi dezvoltare antrepenorială, dar şi din echipa de management şi de implementare a proiectului (10 persoane), vor face o vizită de lucru, în perioada 15-18 mai, la partenerii din Italia implicaţi în proiect.
Prin proiect, AJOFM Alba va dezvolta în Vinţu de Jos un Centru interregional de promovare gratuită a antreprenoriatului în rândul persoanelor fără un loc de muncă din mediul rural şi urban, denumit sugestiv „Cariera mea-Antreprenoriatul!”. Specialiştii proiectului vor realiza o platformă de „relaţii publice” în domeniul „Antreprenoriat pentru şomeri”, al cărei soft-ul va cuprinde: E-Toolkit de orientare sustenabilă în antreprenoriat ( iniţiere în afaceri; tineri antreprenori; profil antreprenorului de succes; sfatul antreprenorilor pentru noii antreprenori); programe de instruire on-line pentru şomeri, E-consultanţă pentru potenţialii antreprenori (idei simple de conducere a afacerilor; lucruri simple de făcut înainte de lansare în antreprenoriat; întelegere structuri de afaceri; plan de afaceri pas cu pas; stabilirea de noi afaceri; protejează-ţi avantajele).
Proiectul este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.1„Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com