Cupru Min Abrud, adjudecată de canadienii de la Roman Copper Corp

26 martie 2012 16:241 comment

Luni, la sediul Ministerului Economiei, a avut loc licitaţia cu strigare pentru vânzarea Cupru Min Abrud. Iniţial, patru companii au depus oferte, OZ Minerals din Australia, Ellatzite-Med AD din Bulgaria, Roman Copper Corp din Canada şi Dundee Holding din Olanda. Chiar înainte de startul licitaţiei, bulgarii au fost descalificaţi.
Canadienii de la Roman Copper Corp, o companie despre care se cunosc extrem de puţine detalii, au câştigat licitaţia cu strigare pentru vânzarea Cupru Min Abrud, care deţine drepturile de exploatare pentru rezerve de cupru estimate în prezent la circa 6,2 miliarde de euro. Potrivit unor surse din piaţă, valoarea tranzacţiei a fost de peste 200 de milioane de euro.
Cupru Min deţine exploatarea de la Roşia Poieni, care concentrează peste 60% din rezervele de curpu de pe plan intern şi care permite exploatarea unei cantităţi de circa un milion de tone de cupru, evaluat la cotaţia de pe piaţa internaţională din prezent, de 8.320 de dolari/tonă, la 8,3 miliarde de dolari (6,27 miliarde de euro). Totuşi, numai o cantitate limitată de minereu poate fi extrasă anual şi investitorul plăteşte o redevenţă de circa 4%-6% statului pentru cuprul extras.
Roman Copper Corp este controlată de omul de afaceri Stephen G. Roman, unul dintre cei mai puternici magnaţi canadieni din minerit. În 2008, chiar înainte de prăbuşirea pieţelor, Stephen G. Roman a vândut firma Gold Eagle Mines cu suma de 1,5 miliarde de dolari către grupul Goldcorp.

Sorin Poparadu

1 Comment

  • AM MAI VANDUT CEVA PRETIOS.INTERESANT PENTRU ACESTE CEDARI, NICI STUDENTI, NIMENI NU PROTESETEAZA, NUMAI PENTRU BANALITATI, FARA INPORTANTA.CAND VINZI TOATE BOGATIILE TARI E TACERE DE MORMANT.BRAVO NATIUNE, ASA RAMANEM COLONIE PERFECTA, CU SARACIE LUCIE.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com