Cursuri pentru asistentii din judet in vederea eficientizarii comunicarii cu pacientul si cresterea calitatii actului medical

10 martie 2017 11:420 comments

DSP Alba și OAMGMAMR Alba organizează cursuri pentru asistenții din județ în vederea eficientizării comunicării cu pacientul și creșterea calității actului medical !
 
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba şi Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romania (OAMGMAMR), filiala Alba, organizează cursuri de formare continuă pentru creşterea satisfacţiei pacientului prin eficientizarea comunicării terapeutice, între asistenții medicali și pacienți. Cursurile au loc, pe tot parcursul anului 2017, în toate unitățile sanitare din județul Alba pentru toți asistenții medicali, acestea având în vedere și îmbunătățirea practicii de îngrijiri medicale.
 
Direcţia de Sănătate Publică Alba reafirmă angajamentul asumat în Strategia Judeţeană de Sănătate: punerea pacientului în centrul sistemului de sănătate, îmbunătățirea calității actului medical, asigurarea unei asistențe medicale de calitate, comunicarea între factorii sistemului medical către același scop comun. Una din priorităţile strategice este îmbunătățirea infrastructurii de resurse umane (SJS, pg. 95, http://www.dspalba.ro/upload/strategiadsp%20-4-.pdf),  utilizând comunicarea ca instrument în schimbarea comportamentului organizațional. Mai mult, comunicarea între membrii echipei de îngrijiri de sănătate, influenţează calitatea relaţiilor de muncă, satisfacţia muncii şi are un impact major asupra siguranţei pacientului. Similar, cercetările extensive au arătat că oricât de multe cunoştinţe profesionale deţine un specialist, comunicarea, capacitatea acestuia de a explica, asculta şi empatiza, este legătura către un act medical calitativ, şi în final, satisfacţia pacientului.

OAMGMAMR filiala Alba are în domeniul său de competenţă (conform OUG 144/2008, modificată prin legea 278/2015) formarea, specializarea şi perfecţionarea pregatirii profesionale a asistenţilor medicali, prin elaborarea de standarde de practică profesională menite să îmbunătăţească nivelul calităţii actului de îngrijire în unităţile sanitare. Sunt activităţi pe care organizaţia profesională le realizeză prin iniţierea şi promovarea de forme de educație continuă în vederea creşterii gradului de competenţă profesională a membrilor săi. Aceste cursuri, ca element de noutate, vor conţine module de comunicare, modele de planuri de îngrijiri, precum şi ghiduri pentru practica de zi cu zi a asistentului medical.

„Unul dintre cele mai importante obiective ale DSP este ca pacienții din județ să aibă servicii medicale moderne. Pentru acest lucru, ne implicăm activ și sperăm ca aceste cursuri să își atingă scopul, iar pacientul să simtă o îmbunătățire a actului medical”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

„Mă bucur că ne mișcăm spre o profesionalizare a serviciilor de îngrijire. Pentru prima dată avem parteneri care vor, constant, să meargă în aceeași direcție cu noi și ne ajută în concretizarea cunoștințelor teoretice în activitatea unităților sanitare”, a spus Grațiela Indreica, președinte OAMGMAMR filiala Alba.

Direcţia de Sănătate Publică Alba, în contextul realizării obiectivelor operaţionale din Strategia Judeţeană de Sănătate, va emite recomandări către unităţile sanitare, în baza legislaţiei specifice, Ordinul nr. 1078 din 27 Iulie 2010, privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, art. 12, alin. g: “asigură supravegherea şi aplicarea legislaţiei de către instituţiile şi organismele care au responsabilităţi în domeniul sănătăţii publice şi de către unităţile sanitare din sectorul privat de asistenţă medicală, colaborând în acest scop cu organismele profesionale din domeniul medico-sanitar la nivel local, cu autorităţile publice locale şi cu alte instituţii abilitate.

Comunicat DSP Alba

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com