Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în Alba Iulia nu a trecut în CL
După îndelungi tergiversări cauzate de numeroasele contestaţii depuse la licitaţia de atribuire, administraţia locală din Alba Iulia ar fi trebuit să încheie contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din municipiu. În urma ultimei decizii a CNSC, licitaţia a fost adjudecată în favoarea SC “Flash Lighting Services” SA Bucureşti. Proiectul a fost supus dezbaterii consilierilor locali. Proiectul nu a putut fi adoptat deoarece nu a fost întrunite două treimi din votul consilierilor (proiectul se referea la domeniul public şi ar fi fost necesare două treimi din votul aleşeilor locali pentru a fi adoptat), unii din aleşii locali ai USL spunând că preţurile cerute de respectiva firmă sunt prea mari. Astfel, în urma votului, proiectul a întrunit 13 voturi pentru (consilierii PDL, unul PP-DD şi doi USL), 7 abţineri (6 consilieri USL + 1 PP-DD) şi un vot împotrivă (un consilier USL). Pentru a trece proiectul, era nevoie de 14 voturi.
Rezultatul votului l-a nemulţumit pe edilul Mircea Hava, care a precizat faptul că, din acest moment, orice defecţiune în iluminatul public nu va mai putea fi remediată şi nici nu se mai poate vorbi de modernizarea reţelei de iluminat public. O soluţie ar fi, în opinia primarului Mircea Hava, convocarea unei şedinţe extraordinare a CL, în care proiectul să fie repus votului, iar consilierii ce s-au abţinut sau au votat împotrivă să înţeleagă necesitatea proiectului.
„Tot ce se strică de astăzi, tot ceea ce ar fi trebuit înlocuit şi este în programele noastre, rămâne ca şi înainte, adică, unde este beznă va rămâne beznă, unde avem programe de dezvoltare şi avem lucrări promise nu se vor face pentru că nu putem semna contractul. Este o problemă juridică, litigioasă, să vedem ce va spune firma, am explicat cum a câştigat licitaţia. Cred că ne repetăm ca şi cu transportul public. Eu încă o dată fac apel şi la cei care se uită la noi, la cei care au trimis consilieri locali în CL: De bine de rău, în România există o lege şi încercăm în CL să aplicăm legile aşa cum sunt ele, nu aşa ca după alţii. Aici nu facem politică, aici aplicăm legile. Aţi văzut că am explicat şi data trecută, am explicat şi acum. De câte ori mi se cere punctul de vedere, îl spun. Legile de administraţie publică trebuie nu numai citite, ci trebuie respectate. Legat de contractul de iluminat public, ştiţi prea bine care a fost dorinţa primăriei, firma, şi ştiţi unde s-a ajuns, prin instanţe, la Consiliul Naţional de Supravghere a Licitaţiilor, la toate organismele şi acestea au spus că altă firmă câştigă, nu ce am vrut noi. Deci era bine dacă cineva se interesa. Din păcate, unii nu ştiu nimic, iar acest lucru va costa oraşul. Deci, cu durere vă spun în suflet şi chiar aşteptat, luni am avut o discuţie cu o serie de cetăţeni care mi-au spus de iluminat şi mă gândeam că, după un an şi-un pic de licitaţii, vom putea reabilita iluminatul public, să facem unul adevărat modern. Din păcate, ăsta este adevărul, nu au ştiut ce votează. A face politică aici este un lucru păgubos. A nu spune adevărul, la fel este păgubos, a nu respecta legea, este tot la fel şi o să observaţi paguba. O să facă cum au mai făcut, iarăşi şedinţă extraordinară, când îşi vor da seama că în Alba Iulia nu se mai repară nimic, iar ce rămâne stins aşa va rămâne. Nu putem pe lege să lucrăm cu altcineva, altfel intrăm în culpă”, a declarat edilul Mircea Hava.
Comisia de licitaţie din cadrul Primăriei Alba Iulia a decis, iniţial, drept societate câştigătoare a licitaţiei, Elba Timişoara. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, ulterior, iar Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o hotărâre definitivă, că licitaţia trebuie câştigată de firma Flash Lightning Services Bucureşti.
Delegarea SIP-Alba Iulia ar fi trebuit să se facă pe o durată de 10 ani cu posibilitate de prelungire de 5 ani, iar valoarea contractului este de 2.826.080,75 euro fără TVA, deci 11.605.301 lei.
Încheierea contractului cu firma respectivă ar fi însemnat, conform proiectului de hotârâre, şi demararea procesului de modernizare a sistemului învechit din oraş, din cauza căreia, în 2012, zeci de străzi zac în întuneric.
Modernizarea sistemului de iluminat public ar fi trebuit să se realizeze, în cazul în care în cele din urmă proiectul va trece într-o şedinţă următoare, în termen de 24 de luni de la data preluării serviciului şi încheierii procesului verbal. Valoarea lucrărilor de modernizare şi dispecerizare, investiţie pe 10 ani, este de 6.634.801 lei fără TVA deci 1.615.682,70 de euro fără TVA. Valoarea lucrărilor de întreţinere a SIP, pe 10 ani, este de 864.000 lei fără TVA, respectiv, 1.000.000 de euro fără TVA.
Sorin Poparadu