Descinderi în Alba pentru destructurarea grupării Anonymous România

29 mai 2012 16:104 comments

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională, constituită din 14 persoane, cunoscută sub denumirea Anonymous România, sens în care au efectuat 12 percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş.Printre cei reţinuţi se află şi un tânăr de 26 de ani din Alba Iulia. Acesta se numeşte Mihai Picoş şi a fost unul dintre organizatorii protestului anti ACTA de la Alba Iulia, din luna februarie. În Alba Iulia, mişcarea Anonymous a spart site-ul Primăriei Alba Iulia şi al Poliţiei Române.
Liderul grupării a fost identificat ca fiind Gabriel Băleasa, de 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart”, „anonsboat”, „anonsweb”, „cartman”.
Acesta, împreună cu Fabian Gabor şi Mihai Emil Picoş, a constituit o grupare la care au aderat şi alte persoane, implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic.
“Gruparea a desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate.
Bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau cu predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate.
“Din punct de vedere tehnic şi al modalităţii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web ţintă, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicaţii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc. În majoritatea cazurilor, după compromiterea şi obţinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip „Deface”, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care consta în general în postarea anumitor mesaje, link-uri şi imagini prin care se revendica atacul şi se promova gruparea de hackeri.
Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau, după caz, copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.
Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă.
Activitatea infracţională a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.
La sediul D.I.I.C.O.T. au fost duse în vederea audierii 12 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, modificare fără drept de date informatice şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, prev. de art. 42 alin. 1, 2, 3 şi art. 44 alin. 1, 2 din Legea nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O . – S.C.C.I. şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com