Dezastru ecologic la Cugir

26 august 2020 20:040 comments

Dezastru ecologic la Cugir: Primăria a transformat Vinerea într-o groapă de gunoi. Primarul Adrian Teban este președintele Salubris Alba, asociație care gestionează problema gunoiului în județ

 

Problemele legate de salubritatea orașului Cugir nu mai sunt de mult o noutate și tot mai mulți cetățeni sesizează faptul că administrația locală a pierdut situația de sub control. Din păcate, mormanele de gunoi din anumite cartiere, boxele îngrădite care au devenit insalubre sau depozitele ilegale de deșeuri strică imaginea orașului Cugir, dar creează și un disconfort locuitorilor. Grav este că în ultima perioadă terenurile de la marginea localității Vinerea sunt transformate într-o imensă groapă de gunoi ilegală, în care sunt transportate resturi de construcții, saltele, paturi, electrocasnice și alte deșeuri mari.

Sesizările nenumărate primite în ultima vreme de la cetățenii din zona ne-au determinat să începem o investigație proprie și am avut surprinderea să descoperim un adevărat dezastru ecologic în Vinerea. Astfel, pe un teren, care presupunem că aparține domeniului public, au fost descărcate și aruncate ilegal zeci sau poate sute de remorci de deșeuri. Zona este greu accesibilă, iar transporturile se fac noaptea târziu sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să nu stârnească suspiciunile localnicilor.

Împreună cu localnici din Vinerea am format echipe care au monitorizat întreaga zonă și am avut surprinderea să constatăm că deșeurile sunt transportate de la centrul de colectare din Cugir la Vinerea cu un tractor cu remorcă, care aparține Primăriei Cugir.

Având în vedere gravitatea situației și faptul că administrația locală din Cugir transformă localitatea Vinerea într-o groapă de gunoi a orașului, fără a consulta cetățenii și încălcând grav legislația europeană de mediu, sesizăm public Garda de Mediu Alba și Agenția pentru Protecția Mediului Alba pentru a declanșa o anchetă serioasă în acest caz. De asemenea solicităm declanșarea unor verificări și de către Direcția de Sănătate Publică Alba deoarece există suspiciuni că o parte dintre deșeuri ar proveni în urma lucrărilor de modernizare a spitalului și ar putea fi materiale contaminate.

Nu în ultimul rând, solicităm public demisia primarului orașului Cugir, Adrian Teban, din funcția de președinte al Asociației Salubris Alba, entitate care ar trebui să implementeze managementul integrat al deșeurilor în județ. În contextul acestui dezastru ecologic descoperit în Vinerea și a încălcărilor legislației de mediu, credem că domnul Teban nu poate gestiona problema salubrității, iar activitatea sa poate avea efecte grave cu impact asupra populației din întreg județul.

În încheiere rugăm autoritățile cu atribuții în domeniul protecției mediului să trateze demersul nostru ca fiind o acțiune civică, fără interes politic. Am transmis această sesizare în afara campaniei electorale deoarece nu ne dorim ca vinovații de acest dezastru ecologic să se victimizeze că ar fi atacați politic și să scape nepedepsiți. Avem încredere în autoritățile statului și sperăm ca acestea să fie alături de oamenii din Vinerea și din Cugir.

Echipa USR – PLUS Cugir

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com