Dezbatere duplex Comuna Ciuruleasa (județul Alba) – București

23 aprilie 2019 15:086 comments

București, 23 aprilie 2019: La sediul SNSPA, respectiv la Căminul Cultural al comunei Ciuruleasa, județul Alba, a avut loc astăzi prima dezbatere de tip duplex în cadrul proiectului eduVOTE in your village – schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities, cofinanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării.

Evenimentul le-a oferit reprezentanților mediului academic, formatorilor de opinie și studenților bucureșteni ocazia unui dialog și unui schimb de viziuni cu membrii unei comunități locale rurale.
Temele principale de discuție au vizat importanța participării la votul pentru alegerile europarlamentare 2019, rolul Parlamentului European în dezvoltarea rurală, oportunități oferite tinerilor și bune practici în dezvoltarea politicilor europene, precum și subvențiile europene pentru zone montane, așa cum este și zona comunei Ciuruleasa.

Printre participanții de la SNSPA s-au numărat Iordan Gheorghe Bărbulescu – președintele Senatului SNSPA, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA, Victor Negrescuprorector SNSPA și fost membru al Parlamentului European, Alina Bârgăoanu – decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, Gabriela Drăgan – director general al Institutului European din România, reprezentanți ai mediului academic, formatori de opinie, studenți și tineri antreprenori, precum și popularul vlogger român Mikey Hash.

„Uniunea Europeană nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Tinerii, persoanele care trăiesc la sate, în zonele izolate, în cartierele mărginașe ale marilor orașe sau în fostele orașe industriale sunt doar o parte din categoriile de prea mult timp ignorate de către decidenții politici europeni. Politica de austeritate și absența unei reale politici sociale la nivel european au condus la sentimentul că proiectul european a devenit, pe alocuri, elitist. Uniunea Europeană trebuie să fie prezentă peste tot. De aceea am susținut mereu organizarea de întâlniri, discuții sau de campanii de informare în toate zonele țării. Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o bună ocazie pentru a dezbate despre ce fel de Uniune Europeană ne dorim pe viitor. Tineri sau mai puțin tineri, de la sat sau de la oraș, trebuie să ne implicăm pentru ca proiectul european să devină al nostru, iar drepturile și oportunitățile europene să fie accesibile tuturor cetățenilor europeni!”, sunt cuvintele fostului membru al PE, Victor Negrescu.

Partenerii de dialog din comuna Ciuruleasa au fost: Radu Marcel Tuhuț – primarul comunei Ciuruleasa, Ilie Călin Bodea – secretar de stat, Ministerul Economiei, Ioan Dîrzu – deputat Parlamentul României și vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Constantin Mircea Bârsan – director executiv GAL Valea Ampoiului-Valea Mureșului, precum și reprezentanți ai AFIR, APIA, ai industriei turismului, tineri, antreprenori, beneficiari de finanțări, comunitatea locală/regională.

Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, i-a îndemnat pe cei prezenți să urmărească spațiul public în aceste săptămâni, să identifice poziționările și, de asemenea, să urmărească ce se întâmplă și după alegeri, care va fi retorica, ce se va comunica.

Și Mihon Simion, doctor în economie, Universitatea din Alba Iulia, a avut un mesaj direct pentru tinerii din ambele zone: „Evoluția societății românești este ireversibilă, iar factorul politic ajută, participarea dvs. ajută. Mobilitatea vă dezvoltă, accesați programe destinate tinerilor, de exemplu ERASMUS. Și să aveți așteptări numai dacă acționați, în prealabil, este important să vă spuneți punctul de vedere.

Gabriela Drăgan, directorul general al Institutului European din România, a avut, de asemenea, un mesaj pentru tinerii prezenți atât la București, cât și în Ciuruleasa: „Vă invit să mergeți la toate tipurile de momente în care vă puteți exprima un punct de vedere. Oamenii au nevoie de argumente raționale pentru a vota, pentru a alege ceva, astfel că este necesar să plecăm de la nevoile oamenilor. Mesajul tradițional politic nu pare să mai ajungă la sufletele oamenilor.

Ca reprezentant la Parlamentului României, deputatul Ioan Dîrzu consideră decisivă aderarea României la UE: „În cadrul SAPARD, județul Alba a beneficiat de 7.569 de proiecte, aspect care ne ajută să conștientizăm câți bani europeni au intrat în județul Alba pentru bunăstarea oamenilor.

În susținerea ideii că aderarea României a fost un pas înainte, Gheorghe Lazea, directorul Direcției pentru Agricultură Alba, a subliniat faptul că lucrătorii din agricultură au beneficiat, în timp, de cele mai multe subvenții europene. Marea majoritatea a fermelor au o bază tehnică prin investiții europene.

Primarul comunei Ciuruleasa, Radu Marcel Tuhuț, a punctat, în încheiere, un aspect important referitor la accesul comunităților mici, cum este și cea din Ciuruleasa, la fonduri europene: „Aș dori ca viitorii europarlamentari să susțină comunitățile mici deoarece, momentan, comunele sub 2.000 de locuitori nu au acces la fonduri europene.

Concluzia importanței exercitării dreptului la vot a venit din partea vlogger-ului Mikey Hash: „Să votezi înseamnă să fii un cetățean responsabil. Înseamnă că înțelegi cum funcționează o comunitate şi că fugind de responsabilități nu faci decât să perpetuezi răul pe care cei din jurul tău vor să îl elimine. Societatea este un mecanism şi fiecare membru este o piesă. Dacă tu nu îți faci datoria, tragi in jos pe toată lumea. Iar dacă și tu te implici, împreună putem face orice ne punem în cap”.

Transmisia LIVE-VIDEO a evenimentului poate fi urmărită accesând: https://bit.ly/2PnWvmi
LIVE-TEXT disponibil la adresa: https://bit.ly/2KVkKJX

Despre proiect:
Dezbaterile pe care EURACTIV România le organizează în cadrul proiectului eduVOTE in your village – schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities se desfășoară în cinci localități din mediul rural și au ca obiectiv creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.

Vă mulțumim,
Echipa EURACTIV România

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com