Dirzu apara portofelele romanilor!

7 noiembrie 2018 22:000 comments

          Este de neînțeles cum adevărul e considerat de Comisarul European Corina Crețu o agresiune la adresa sa. Dimpotrivă, Corina Crețu ar trebui să explice de ce prețurile propuse de BEI sunt atât de umflate și de ce dânsa le susține.
          Guvernarea actuală este pro-europeană, are tot interesul, dorește și face toate demersurile necesare pentru absorbția fondurilor europene, dar acest lucru nu se poate face în orice condiții și în niciun caz într-o formulă care înseamnă costuri uriașe.
Dincolo de orice declarație și atitudine politică stau cifrele și documentele pe care, nu știm din ce motive, doamna Crețu le ignoră.
În chestiunea spitalelor județene realitatea este că proiectele concepute de BEI pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iași și Craiova – costă 1.347.599.086 euro – peste 1,3 miliarde de euro.
     *   Spital Regional Iași – 850 paturi             472.227.575 Euro cu TVA
     *   Spital Regional Cluj – 849 paturi            470.371.511 Euro cu TVA
     *   Spital Regional Craiova  – 807 paturi      405.000.000 Euro cu TVA

Finanțarea europeană pentru toate cele trei spitale este 150 de milioane de euro, adică 11%. Din acești 150 de milioane de euro, 120 de milioane reprezintă paper-work-ul – hârtiile – proiectul făcut de BEI (respectiv studiu de fezabilitate, desing, proiect, etc).
Practic din banii de UE, pentru cele 3 spitale, mai rămân 30 de milioane de euro pentru construcție. Statul român ar urma să pună diferența, respectiv 1.197.599.086 de euro – aproape 1,2 miliarde de euro.
 În cea mai mare parte acești bani ar fi plătiți tot unor firme europene pentru construcții, dotare, utilare, dat fiind că proiectantul este BEI și el dă soluțiile. În mod real însă, costul construcției, dotărilor și echipamentelor necesare pentru un astfel de spital este 140 milioane euro. Deci dacă statul român și-ar propune să facă cele 3 spitale fără niciun ban de la Uniunea Europeană și fără BEI, atunci efortul statului Român ar fi de 420 milioane euro, deci la o treime din costul în varianta Corina Crețu.
Cu tot respectul față de doamna Corina Crețu, dânsa trebuie să explice de ce insistă ca statul român să plătească din taxele plătite de români un preț de 3 ori mai mare decât cel real.
Mai mult, dacă cele trei spitale ar fi realizate în parteneriat public privat, iar statul român ar participa cu maxim 25% din investiția inițială, atunci efortul statului ar fi și mai mic, respectiv de doar 105 milioane lei, deci de 12 ori mai mic decât cel din varianta promovată de Corina Crețu. Până acum Corina Crețu nu a explicat de ce sunt atât de mari costurile în varianta în care s-ar folosi fonduri europene, comparativ cu cele oferite de dezvoltatori cu experiență în astfel de proiecte.
          Mă îngrijorează faptul că, timpul petrecut de doamna Crețu alături de primarii PDL-iști îi întunecă judecata. O vedem tot mai des pe doamna Crețu cu oameni care au girat fraudarea fondurilor europene în perioada Băsescu-Boc, oameni care au ținut România  la cele mai mici cote de absorbție de fonduri europene. Doamna Crețu, dacă dorește, poate să fie foarte bine comisar PPE. Nu ne deranjează, doar să ne-o spună și nouă, celor din țară, pentru cine lucrează. De asemena, doamna Crețu să ne spună, când vine în România, dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari PDL, la cafea și recepții scumpe.
Ioan Dîrzu
Deputat PSD de Alba

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com