Domnule Prim Ministru, aşteptăm avizele pentru redeschiderea urgentă a minei la Roşia Montană

19 aprilie 2012 13:301 comment

Mulțumim pentru vorbele încurajatoare, așteptăm avizele pentru redeschiderea urgentă a minei de la Roșia Montană

Scrisoare deschisă – domnului Prim-Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu
19 aprilie 2012.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Speranța este ceea ce ne-a ținut în viață în toți acești ani, de când viitorul nostru și al copiilor noștri a stat mereu sub semnul întrebării. Declarațiile dumneavoastră televizate de aseară ne încurajează să credem cu și mai multă tărie că a venit și rândul nostru, al minerilor din Apuseni, să stăm cu fruntea sus și să fim din nou mândri de istoria noastră și de tradițiile noastre.
Noi, locuitorii din Roșia Montană, avem reprezentanți care au stat aproape permanent în ultima lună la București să picheteze pașnic Ministerul Mediului, tocmai pentru că dorim să știe toată lumea că avem nevoie de locuri de muncă și că vrem să trăim din minerit, așa cum au trăit multe generații înaintea noastră.
Vă asigurăm că și noi, minerii din Apuseni, dorim locuri de muncă, dorim răspunsuri după atâția ani de așteptare, dorim ape curate în locul apelor roșii de astăzi și dorim localități pline de viață și de speranță! În așteptarea aceasta de ani de zile, tot a fost ceva bun: am putut să ne dăm seama cum gândește și cum acționează acest investitor și am văzut că a făcut și face multe lucruri bune, deși până la ora actuală a primit din partea autorităților mai mult vorbe și prea puține avize.
În prezent, 500 de oameni sunt angajați, chiar dacă proiectul minier e tot în așteptare. Oamenii ăștia – și mulți alții – au nevoie să știe că slujbele lor sunt sigure, stabile, că pot să-și trimită copiii la școala și că nu vor fi nevoiți să plece în pribegie.
Noi suntem din familii de mineri, știm cum s-a facut minerit în Apuseni și știm că se poate face din nou, pe baze moderne și sigure, pentru oameni și pentru natură. Nu ne e teamă decât de nesiguranță și de lipsa unor decizii. Nu vrem să mai fim “săracii și piperniciții” României, vrem să redevenim fala Apusenilor!
De aceea, vă susținem în hotărârea dumneavoastră de a urgenta decizia în privința proiectului minier și vă cerem, cu tot respectul, să grabiți demersurile pentru eliberarea avizului de mediu și a altor avize necesare redeschiderii minei, pentru că după atâția ani de așteptare și nesiguranță avem dreptul la o viață mai bună. E timpul să știm cum va arăta viitorul nostru.
Doamne ajută!

Cristian Albu
Președinte
Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană

1 Comment

  • Daca tot recunoaste ca amanarile astea sunt doar pe criterii politice si ca de fapt proiectul intruneste toate criteriile, atunci de ce nu se dau odata avizele si sa se termine cu pierderea asta de timp

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com