Dorel este de vină pentru explozia de pe strada Iaşilor
Dacă e zi de marţi, şi 13 pe deasupra, atunci e musai să fie cu ghinion.
Muncitorul Dorel, pe care îl ştie toată lumea din reclamele TV, a ajuns şi la Alba Iulia. Dorel s-a apucat să repare străzile la Alba Iulia, numai că în loc să decapeze asfaltul, cum îi cerea proiectul, Dorel a distrus o ţeavă de gaz: ce a urmat? O explozie care, din fericire, nu a avut victime, doar doi răniţi uşor şi pagube materiale la Pensiunea Neptun de pe strada Iaşilor.
Pensiunea Neptun se află în apropierea gării, pe strada Iaşilor, acolo unde firma Elis Pavaje execută lucrări de reparaţii capitale. Elis are contracte mari pentru „reparaţii capitale şi dotare tehnico-edilitară” pe multe străzi din Alba Iulia. Maşina care decapează asfaltul pe strada Iaşilor a agăţat şi a smuls o conductă de gaz de un ţol (32 mm): s-a produs o scurgere de gaz urmată de o explozie şi un incendiu la subsolul Pensiunii Neptun.
În urma exploziei de pe str. Iaşilor, muncitorii de la gaz au verificat mai multe străzi unde au lucrat cei de la Elis. La Alba Iulia se află o comisie de specialişti pentru a stabili cauzele şi vinovatul producerii exploziei. Miercuri, 14 martie, la faţa locului se aflau numeroşi procurori, poliţişti, reprezentanţi ISU, jandarmi, specialişti de la gaz, de la Electrica.
Într-un comunicat al Poliţiei Municipiului Alba Iulia se arată că: „în jurul orei 17,15 (n.a. – marţi, 13 martie) în timp ce efectuau lucrări de decopertare a covorului asfaltic pe strada Iaşilor, angajaţii unei societăţi comerciale au deteriorat o conductă stradală de gaz.
Şeful punctului de lucru a solicitat telefonic intervenţia EON Gaz. La faţa locului s-a prezentat o echipă formată din trei angajaţi ai societăţii menţionate, care au început lucrările de reparaţii în stradă.
În jurul orei 17.30, în încăperea aflată la parterul clădirii în care funcţionează pensiunea, s-a produs o explozie, cauza probabilă fiind acumularea de gaze de la subsolul şi parterul pensiunii, în care funcţionează un restaurant”.
În urma exploziei au fost distruse geamurile şi uşile de la parterul pensiunii iar 2 persoane au fost rănite, un angajat al EON Gaz şi un minor de 14 ani.
Punctul de vedere al EON Gaz a fost prezentat prin declaraţia lui Mihai
Predulescu de la Tg. Mureş: „EON Gaz Distribuţie a fost anunţată marţi, 13 martie, în legătură cu avarierea unei conducte de gaze naturale de o către o firmă care executa lucrări de modernizare a străzii Iaşilor din municipiul Alba Iulia, fiind totodată solicitată şi intervenţia companiei noastre.
Explozia care a urmat şi care s-a soldat cu pagube materiale la o pensiune din apropiere, nu a putut fi evitată, aceasta producându-se înainte ca echipa companiei sosită imediat la faţa locului să poată interveni.
Conform constatărilor de la locul incidentului, avarierea conductei de către firma care executa lucrări stradale a provocat scurgeri de gaze naturale care s-au acumulat în subsolul unei pensiuni din apropiere, cel mai probabil prin canalizare, aceasta fiind cauza exploziei produse”.
Primăria Municipiului Alba Iulia susţine evident că nu are nici o vină în explozia de pe str. Iaşilor: „Municipalitatea a făcut toate demersurile legale în privinţa aplicării proiectului pe amplasamentul respectiv. Am informat operatorii de specialitate, în special EON Gaz, înainte de autorizarea lucrării, încă din 2009, că urmează să se execute un proiect amplu de reabilitare a mai multor străzi şi am solicitat să se evalueze starea tehnică a reţelei existente. De asemenea, am adresat solicitarea de a comunica acţiunile de reabilitare a reţelelor pentru a corela acţiunile primăriei cu cele ale companiei EON. În data de 5 august 2011, Primăria Alba Iulia a reclamat că lirele port nu au adâncimea prevăzută de standard şi că pot fi realizate accesele la proprietăţi din acest considerent, prin operaţiuni specifice (compactare, cilindrare etc.). Am solicitat ca până în data de 20 august 2011 să se execute coborârea lirelor port, subliniind importanţa respectării termenilor proiectului şi a eliminării riscurilor care puteau decurge din această activitate.
În ianuarie 2011 am mai cerut un punct de vedere vis-a-vis de programul de reabilitare a reţelelor EON pentru zonele în care primăria urma să desfăşoare lucrări de modernizare, însă nu au fost raportate eventuale intervenţii în zona străzii Iaşilor.
Avizul emis de EON Gaz a fost eliberat în data de 4.02.2010, înaintea autorizării lucrării şi a fost un aviz favorabil. În acest aviz nu s-a facut nici un fel de referire cu privire la condiţii speciale de lucru pentru acel amplasament, de tipul existenţei unei adâncimi de pozare sub standard, fără a se emite condiţii speciale de lucru. Pe strada Iaşilor s-a constat că adâncimea actuală de pozare este de 20 de cm sub nivelul de călcare, în loc de 90 de cm cât prevăd standardele. În data de 13.10.2010 s-a făcut predarea de amplasament în prezenţa beneficiarilor de reţele, inclusiv în prezenţa EON Gaz, care nu au făcut referiri la condiţii speciale de lucru”. Crinela Toader, Iulian Brok
17:44
Dorele, ne mai tii mult, ma?