Dosarul accidentulului din Apuseni, în CSAT. Băsescu apără STS, nu-l demite pe Opriş şi atacă Guvernul. Reacţia lui Ponta: Facem lege pentru trecerea STS la Interne

3 februarie 2014 08:051 comment

aura-iovan

STS este noul subiect de dispută dintre preşedintele Traian Băsescu şi USL în frunte cu premierul Vitor Ponta. După o şedinţă CSAT în care şeful statului nu a fost de acord cu demiterea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, aruncând responsabilitatea eşecului operaţiunii de salvare din Apuseni, premierul Victor Ponta a anunţat că USL iniţiază o lege prin care STS va trece în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă, condus în acest moment de Raed Arafat.

Dacă Băsescu a susţinut că toată operaţiunea după prăbuşirea avionului ”a fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutaţi”, Ponta a replicat că STS este cel care a furnizat date eronate care au îngreunat acţiunea, iar şeful statului nu vrea să-l demită pe Opriş, ”din laşitate şi având lucruri de ascuns”.

De altfel, trecerea STS la MAI a fost solicitată de premier şi în cadrul CSAT. În urma refuzului prezidenţial, liderii USL s-au întâlnit într-o şedinţă de urgenţă în care au hotărât modificarea legii.

Potrivit legii actuale, activitatea STS este organizată şi coordonată de CSAT şi controlată de Parlament. Spre deosebire de şefii SRI şi SIEcare sunt instalaţi în funcţie prin votul Parlamentului, şeful STS este numit de CSAT, la propunerea preşedintelui. Directorul Serviciului răspunde în faţa CSAT pentru activitatea care o desfăşoară.

FESTIVITATE - CENTENAR - SOCIETATEA ROMANA A HORTICULTORILOR

Băsescu: ”Dacă la mine în birou pun la un loc informaţiile, s-ar face localizarea”

De la Cotroceni, dând exemplul operaţiunilor de salvare a jurnaliştilor din Irak şi a aducerii în tară a lui Hayssam, pe care el însuşi le-a coordonat, şeful statului a aruncat întreaga responsabilitate a eşecului intervenţeiei duă prăbuşirea avionului în Apuseni asupra Guvernului pe care l-a acuzat de lipsa de coordonare şi de nerespectarea legii în situaţii de acest tip. ”A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutaţi”, a spus preşedintele care a precizat că nu au fost constituite comandament de urgenţă la Ministerul de Interne. ”E o minciună că STS trebuia să localizeze. STS nu are echipamente şi dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. (…) Dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la MAI s-ar fi constituit comandamentul, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, alt operator decât cel care a furnizat prima informaţie, de la aviaţia militară şi de la ROMATSA cu certitudine localizarea s-ar fi făcut. Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la MAI. Dacă la mine în birou pun la un loc informaţiile, s-ar face localizarea”, a spus Băsescu, prezentând pe o hartă perimetrele în care apăreau celule de telefonie mobilă pe baza cărora STS a furnizat datele.

Şeful statului a precizat că în şedinţa CSAT premierul a cerut trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne şi demiterea directorului Marcel Opriş, solicitări care însă nu au fost acceptate, pe motiv că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a acţionat conform legii şi capacităţii pe care o are.

“Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Nicio clipă, dar nu ne vom face bine continuând să minţim. Alte instituţii aveau alte capabilităţi, dacă ar fi fost la o masă, s-ar fi identificat repede locul în care s-a produs accidentul”, a mai spus preşedintele.

Replica lui Ponta

La scurt timp după şedinţa CSAT şi după o întâlnire de urgenţă a USL, premierul Victor Ponta a anunţat că va fi promovat un proiect de lege prin care STS va trece în cadrul MAI, în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă.

ponta-soc“Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege pentru o mai bună coordonare a instituţiilor, STS să treacă în cadrul MAI, în coordonarea departamentului pentru situaţii de urgenţă. Parlamentul va adopta în procedură de urgenţă pentru o mai mare eficienţă şi responsabilitate”, a anunţat premierul, la sediul USL.

Ponta l-a acuzat pe Băsescu că refuză să-l demită pe Marcel Opriş pentru că ”are lucruri de ascuns”.

“Au fost disfuncţionalităţi în activitatea celor 3 instituţii. ISU, ROMATSA şi STS. Ministrul de Interne şi-a dat demisia, la fel şi în cazul ROMATSA. Şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii. Din păcate, nu s-a întâmplat asta din cauza opoziţiei lui Traian Băsescu. Nu are curajul, probabil este şantajat, laşitate, interese personale. E foarte clar că Băsescu îl va proteja pe şeful STS cât va putea. (…) Băsescu nu are curajul să ceară demisia şefului STS din laşitate şi având lucruri de ascuns”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş, au prezentat duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

După şedinţa CSAT care a durat aproximativ o oră, liderii USL s-au întâlnit într-o şedinţă la sediul Uniunii.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

– După accidentul din Apuseni, s-a creat în mod nedrept impresia că statul nu e capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Atunci când atribuţiile au reclamat, eu am coordonat. Ne-am atins obiectivele.

– Statul are capacitate să intervină în situaţii dificilă. Ce a deosebit acţiunile de securitate de acţiunile de salvare a fost coordonare şi necoordonare. Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglemetările în vigoare. A fost un eşec.

– E o minciună că STS trebuia să localizeze. STS nu are echipamente şi dreptul legal să facă mai mult decât a făcut.

– Când apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicatorul de celulă. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structuri este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.

-Coordonatele foarte apropiate ar fi trebuit furnizate de centrul de la Moscova. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite.

-În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni de natură să discrediteze o instituţie care şi-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul politicienilor.

-Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza căreia s-a produs accidentul.

– Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot fi necinstit. STS nu putea da mai multe informaţii.

– Dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la MAI s-ar fi constituit comandamentul, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, alt operator decât cel care a furnizat prima informaţie, de la aviaţia militară şi de la ROMATSA cu certitudine localizarea s-ar fi făcut. Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la MAI. Dacă la mine în birou pun la un loc informaţiile, s-ar face localizarea.

– Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere pe lege pe respectarea regulamentelor.

– Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor. Am atenţionat în CSAT pentru că dacă de dragul de a arătat populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat nu vom culege decât rezultate negative.

– Premierul a solicitat trecerea STS la Interne şi destituirea şefului STS.

– Suntem în situaţia unei mari minciuni publice: minciuna că STS ar fi putut să identifice locul unde se află.

– Dacă există cineva care poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş.

– A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au fost ajutaţi.

– Aş propune guvernului să constate neîndeplinirea contractelor de deszăpezire

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, duminică, de la ora 16.00, în prima şedinţă din 2014, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele Executivului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morţi. La şedinţă a fost invitat şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.

Ordinea de zi a şedintei CSAT, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cuprinde “Raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier”.

Un al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la “Raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie de la granţia judeţelor Cluj şi Alba, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.

Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Premierul a acuzat STS, într-o postare pe Facebook, că nu şi-a făcut treaba în cazul accidentului aviatic. “Păcat că, în timp ce se munceşte non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulţi talibani care au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS! De ieri dimineaţă aceştia au o singură grijă: să umple media de manipulări şi dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu şi-a făcut treaba!”, a scris Ponta pe Facebook.

Şeful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, că a ştiut locul unde s-a prăbuşit avionul în Munţii Apuseni “aproape exact la ora 21.00”, în baza unor informaţii primite de la ROMATSA, “datorită unui avion care zbura de la Cluj spre Bucureşti şi care a trecut pe deasupra locului accidentului”.

Întrebat dacă a făcut tot ceea ce trebuia în seara accidentului aviatic, şeful STS Cluj a spus că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, “într-un sistem de urgenţă nu se poate acţiona decât în baza unor proceduri foarte stricte”.

“Procedurile au fost respectate de la ‘A’ la ‘Z’, fără niciun fel de problemă”, a precizat Rus.

Tot în urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din funcţie după ce a declarat că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său.

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, în momentul producerii accidentului, într-o vizită de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene. Şeful statului a fost întrebat de jurnaliştii aflaţi la întâlnirea pe care preşedintele o avea cu comunitatea românilor din Palestina, la Ramallah, cum comentează modul în care s-au desfăşurat acţiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. “Doamnă, dacă eu nu ştiu decât că a fost un accident, ce vreţi să vă spun?”, a spus şeful statului, la acel moment. Aceasta a fost singura declaraţie a preşedintelui pe tema accidentului aviatic. Ulterior, preşedintele a trimis două coroane de flori, cu mesajul “Sincere regrete”, la mormintele lui Iovan şi Ion.

Conform Legii de organizare, preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opriş conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com