Dosarul tragediei din Apuseni, preluat de Parchetul Militar. Procuror: ”Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de ministru”

4 februarie 2014 18:536 comments

poza

La două săptămâni de la producerea accidentului aviatic din Cluj în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion au decedat, procurorul Augustin Lazăr, cel care a condus ancheta penală, a constatat că există suspiciuni privind o ”conduită culpabilă” din partea miniştrilor care au gestionat operaţiunile de localizare şi salvare a răniţilor. Contactat de gândul, procurorul a explicat că s-a referit la miniştrii care potrivit legii sunt responsabili de coordonarea celulelor de criză de la Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor.

Reamintim că la trei zile după accidentul aviatic, Radu Stroe şi-a dat demisia din funcţia de ministru. Ministerul Transporturilor este condus de Ramona Mănescu de la PNL. Astăzi dosarul accidentului aviatic a fost preluat de Parchetul Militar, iar procurorul Lazăr a afirmat că acest parchet va determina implicarea şi calitatea procesuală a miniştrilor responabili.

Dosarul accidentului aviatic din Apuseni care a avut loc în urmă cu două săptămâni a fost preluat de Parchetul Militar. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba care au investigat dosarul arată că în urma cercetărilor au constat că printre persoanele care urmează să fie audiate în dosar se numără şi militari. Astfel că, potrivit legii, când un dosar penal vizează activitatea unor cadre militare ancheta este realizată de Parchetul Militar. Procurorul Augustin Lazăr cel care a condus ancheta până în prezent a declarat că în dosar există suspiciunea unei ”conduite culpabile” din partea unui ministru implicat în acţiunile de căutare şi salvare de după prăbuşirea avionului.

Pe 21 decembrie la o zi după accidentul aviatic care a dus la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au început urmărirea penală in rem, adică au început urmărirea penală fără a identifica un vinovat. Procurorii au colectat probe şi în paralel Centrul de Analiză şi Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) realizează o investigaţie a cauzelor care au dus la prăbuşirea avionului.

Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr cel care a coordonat ancheta, a declarat, marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există “suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”, a spus procurorul citat de Mediafax.

”Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului/ Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Lazăr. Contactat de gândul procurorul Lazăr a explicat că s-a referit la miniştri care potrivit legii aveau responsabilitatea celulelor de criză de la Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor.

El a spus că astfel s-a pus problema dacă este atrasă competenţa Parchetului Curţii Militare de Apel sau competenţa secţiei militare a Parchetului ICCJ.

“În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane”, a spus el.

Potrivit procurorilor în anchetă au fost realizaţi următorii paşi: ”a fost cercetat locul producerii accidentului, au fost ridicate probe; au fost audiate persoanele vătămate în accident, persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele 5 persoane vătămate.”

Procurorii au mai dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.
De la faţa accidentului procurorii au recuperat aparatul GPS şi staţia ELT acestea urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

sursa: gandul.info

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com