DSP Alba: Autoritatile publice locale trebuie sa se implice mai mult in infiintarea cabinetelor de medicina scolara

2 martie 2017 08:310 comments

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba recomandă autorităților publice locale din județ să se implice mai mult în înființarea cabinetelor de medicină școlară. În prezent, doar 10% din unitățile școlare, dintre cele 511 care funcționează la ora actuală, toate din mediul urban, au cabinete de medicină școlară.

Activitatea cabinetelor medicale a fost transferată, din 2008, autorităților publice locale.

Specialiștii epidemiologi și igieniști din DSP au atras atenția în nenumărate rânduri asupra unui sector medical tot mai vulnerabil, ale cărui rânduri se subțiază: medicina școlară.

Triajul epidemiologic este făcut, acolo unde nu există cabinete școlare, de către medicii de familie, însă numai pentru cei înscriși pe lista fiecărui medic de familie și nu la nivel de colectivitate școlară.

Măsurile de supraveghere în focarele de boli transmisibile care includ copii ce frecventează unități de învățământ (izolarea surselor de infecție, întreruperea căilor de transmitere, măsuri de creștere a rezistenței nespecifice și specifice a copiilor din colectivitate) sunt parțial aplicate acolo unde nu funcționează rețea de medicină școlară.

În aceste condiții se creează premisele unei acoperiri vaccinale în continuă scădere și implicit a creșterii morbidității în rândul copiilor.

Un exemplu în acest sens îl constituie cazurile de rujeolă, rubeolă și scarlatină din Cugir pentru care supravegherea epidemiologică este incompletă lipsind tocmai cabinetul de medicină școlară.

Comunicat DSP Alba

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com