DSP Alba dă o importanţă deosebită calităţii apei
„Ziua Mondială a Apei este o zi importantă de readucere în atenţia opiniei publice româneşti a semnificaţiei pe care o are apa, calitatea apei şi accesul la apă, în cadrul unei familii, a unei comunităţi sau naţiuni, fiind strâns legată de accesul la hrană.
În acest an, tema mondială a apei abordează legătura dintre apă şi siguranţa alimentelor. Accesul la apă înseamnă accesul la hrană, iar accesul la apă de mai bună calitate înseamnă o hrană de mai bună calitate.
Criza apei înseamnă criza vieţii, care se concretizează prin: criza accesului la apă, problema calităţii apei şi relaţia omului cu apa”, a declarat dr. Cristina Galoş de la Direcţia de Sănătate Publică Alba.
DSP Alba, prin compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediu, a efectuat în 2011: monitorizarea zonelor de aprovizionare cu apă în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu, respectiv 9 zone mari de aprovizionare cu apă (cu peste 5.000 de locuitori deserviţi) şi 6 zone mici cu aprovizionare cu apă (cu mai puţin de 5.000 de locuitori deserviţi) şi monitorizarea calităţii izvoarelor publice.
Laboratorul DSP Alba (aflat în curs de acreditare) a efectuat analiza a 1.181 probe de apă, din care procentul probelor necorespunzătoare a fost nesemnificativ pentru apa distribuită în sistem centralizat de către operatorul de apă SC APA CTTA. Nu acelaşi lucru poate fi spus însă despre calitatea surselor publice locale (în general izvoare publice), unde din 71 probe analizate, doar 21 au fost corespunzătoare.
„Menţionăm că pentru fiecare probă de apă se efectuează, în medie, 11 analize.
Privind calitatea apei potabile ,costul analizelor probelor de apă recoltate de DSP Alba trebuie să fie suportat de către proprietarii surselor de apă (în cazul izvoarelor publice fiind vorba de către primării).
Cu toate că doar un număr mic de primării au solicitat analize contra cost, DSP Alba a recoltat probe din toate sursele publice de apă aflate în vecinătatea drumurilor judeţene şi naţionale intens frecventate, analizând în anul 2011 un număr de 71de probe”, a specificat Horea Timiş, directorul DSP Alba.
Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin compartimentul de inspecţie sanitară, efectuează controlul sistemelor de aprovizionare cu apă.
În 2011, SCSP a desfăşurat 19 controale din care 17 la nivelul instalaţiilor centrale şi 2 la nivelul instalaţiilor locale. Din probele de apă recoltate, o singură probă a fost necorespunzătoare. Neconformităţile au fost sancţionate cu 2 avertismente.
În 2012, până la această dată, s-au efectuat 7 controale, 3 la nivelul instalaţiilor centrale (distribuitor), şi 4 la nivelul instalaţiilor locale.
Din probele recoltate, 2 au fost necorespunzătoare din punct de vedere bacteorologic, iar neconformităţile au fost sancţionate cu 2 avertismente şi o amendă în valoare de 3.000 lei.
„În luna martie este în curs de desfăşurare acţiunea tematică de control a instalaţiilor centrale şi locale de distribuţie a apei potabile”, a mai adăugat Horea Timiş. Crinela Toader