DSP ALBA: Peste 25 de milioane de lei pentru finantarea sistemului sanitar judetean

10 aprilie 2017 11:500 comments

Veşti bune pentru Direcția de Sănătate Publică Alba care primește de la Ministerul Sănătății în 2017 peste 25 de milioane de lei pentru plata asistenților comunitari, finanțarea unităților medico-sanitare, a cabinetelor de medicină școlară și a programelor de sănătate care vor fi derulate în spitale.

„Bugetul DSP Alba este public, însă nu vrem ca populația județului care ne accesează site-ul să rămână doar cu denumirea indicatorilor și cu niște cifre seci. Astfel, pentru o activitate cât mai transparentă explicăm, pe scurt, pentru ce vor fi alocați primii bani veniți de la Ministerului Sănătății. Sumele cuprind cheltuieli de funcționare și personal, iar în perioada următoare vor fi alocate alte resurse pentru reparații și dotări la spitale”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

DSP Alba 500.000 de lei pentru unitățile medico-sociale. În județul Alba există o singură unitate medico-socială, la Ocna Mureș, care mai primește finanțări și din alte surse, precum Consiliul Local, spun reprezentanţii DSP Alba.

Suma de 3.425.000 de lei va merge spre cabinetele de medicină școlară, din care se va plăti achiziția de medicamente și materiale sanitare pentru aparatul de urgență, respectiv salariile cadrelor medicale. Cabinetele medicale școlare se află în subordinea primăriilor, iar astfel banii vor fi alocați către primăriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Sebeș și Ocna Mureș. Amintim că instituțiile de învățământ, cât și cabinetele medicale școlare, se află în subordinea primăriilor, care sunt responsabile de înființarea și dotarea acestora.

La spitalele din județul Alba vor ajunge, în următoarea perioadă 20.228.000 de lei, bani cu care DSP Alba derulează un număr de unsprezece programe de sănătate specifice, care au ca scop prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei, infecției HIV, infecțiilor nosocomiale/intraspitalicești, depistarea precoce a cancerului de col uterin, vaccinarea, prevenirea bolilor transmisibile prioritare și asigurarea malnutriției la copii (laptele praf). Tot din suma menționată mai sus, DSP Alba finanțează și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba acoperind o parte din cheltuielile de funcționare.

De asemenea este prevăzută suma de 1.056.000 de lei – pentru cei 46 de asistenți comunitari care asigură asistența medicală primară pentru comunitățile vulnerabile ale județului.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com