Duminică, 26 ianuarie, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia va acorda distincții bisericești salvatorilor victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni.
Accidentul aviatic petrecut în data de 20 ianuarie în Munții Apuseni, în apropierea localității Horea, a afectat o țară întreagă, umplându-ne inimile de compasiune și de o tristețe profundă. Cei șapte oameni cu suflet mare, ce se aflau la datorie, pe calea aerului, în scopul salvării unui semen de-al lor, au devenit ei înșiși victime, cufundați în suferință, în frig și disperare.
Urmând pilda de iubire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Marele Filantrop şi Omul pentru oameni, şi luând aminte la îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Până când avem vreme, să facem binele faţă de toţi” (Gal. 6, 10), cu toții suntem chemaţi să ne concretizăm credinţa prin dragoste milostivă şi slujire samariteană. Astfel de virtuţi au așezat pe soclul demnității umane fiii Bisericii noastre din comuna Horea, județul Alba, ajutându-i pe fraţii lor aflaţi în suferinţă şi disperare, în urma tragicului accident aviatic din Munţii Apuseni.
Pentru a onora gestul de înaltă omenie, de respect deplin pentru esenţa fiinţei umane şi pentru valorile spirituale a celor 11 persoane din Comuna Horea, care au intervenit pentru salvarea pasagerilor din avionul prăbușit în Munții Apuseni, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a decis să le acorde Crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincție pe care Arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului, precum și daruri și diplome de apreciere.
Distincțiile vor fi înmânate duminică, 26 ianuarie, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la finalul Sfântei Liturghii, de către Înaltpreasfinția Sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. De asemenea, în cadrul slujbei, se va rosti o rugăciune de pomenire a celor două persoane care și-au pierdut viața în accidentul aviatic, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.
În Biserica Ortodoxă Română, distincțiile sunt acordate clericilor și credincioșilor ca expresie a prețuirii și recunoștinței publice și pentru recompensa morală a strădaniilor și rezultatelor activității în diferite demenii ale vieții bisericești sau sociale, în sprijinul Bisericii și al aproapelui.