Episcopul Atanasie Anghel se întoarce acasă, la Blaj, capitala greco-catolicismului românesc

2 octombrie 2013 15:520 comments

AtanasiuO echipă de arheologi condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, din care mai fac parte Gabriel Rustoiu – directorul general al muzeului albaiulian, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza, a deshumat rămăşiţele episcopului Atanasie Anghel, cel în vremea căruia o parte din românii ardeleni au semnat unirea cu Biserica Romei. Osemintele episcopului vor fi duse la Blaj, pentru ca Atanasie Anghel să îşi doarmă somnul de veci alături Inochentie Micu-Klein, alţi arhiepiscopi şi episcopi ai Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma. „Cred că nu descoperim astăzi istoria împotriva cuiva, ci pentru noi. E important să ne cunoaștem unii pe alții, să știm ce s-a întâmplat, să trăim bine în prezent și a ne pregăti bine pentru viitor. Așa cum se cuvine unui arhiereu așa de important, osemintele episcopului Atanasie Anghel, vor fi depuse în catedrala din Blaj. Va fi o ceremonie în 15 octombrie, seara la ora 18.30, în catedrala din Blaj, în prezența a P.F. Lucian Mureşan și a tuturor episcopilor bisericii noastre”, a declarat episcopul Claudiu Pop, episcopul Curiei din Blaj.
Atanasie 2
După deshumare şase preoţi greco-catolici au ţinut o slujbă de pomenire: este vorba de PS Claudiu, episcop de Blaj, PS Frăţilă de la Bucureşti, preoţii albaiulieni Mihălţan, Alexievici, Adrian Dorin şi Marius Bebeşelea de la Sibiu.
„Cred că e extrem de important pentru fiecare dintre noi ce s-a întâmplat astăzi, nu doar pentru greco-catolici. Pentru greco-catolici e important în special că atingi cu mâna o bucată de istorie de acum mai bine de 300 de ani, dar mă gândeam cum spuneam înainte, că e important pentru fiecare dintre noi să conștientizăm că avem o istorie care nu merită să fie lăsată în pământ. Și exact cum astăzi s-au adus la lumină resturile pământești ale episcopului Atanasie Anghel, care pentru noi este fondator, care este această verigă de legătură cu Biserica Romei, exact așa e și pentru țara noastră. Fiindcă nu e momentul aici să ne aducem aminte de importanța Biserici Greco-Catolice pentru România. E de ajuns pentru orice om de bună credință să parcurgă secolele istoriei de la 1700 încoace pentru a vedea că fiecare dintre noi aducem ceva bun în această ţară”, a mai spus episcopul Claudiu Pop.
La rândul său Florin Croitoru, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, a precizat: „La nivelul celor două arhiepiscopii, ortodoxă (de Alba Iulia) și greco-catolică (Blaj), a avut loc un schimb de scrisori și o întâlnire oficială între IPS Irineu și reprezentanții arhiepiscopiei greco-catolice de la Blaj, în cadrul căreia s-a discutat intenția dânșilor de a strămuta rămășițele pământești ale episcopului Atanasie Anghel, precum și calendarul acestei acțiuni. Bineînțeles IPS Irineu a tratat cu echilibru această cerere, a fost de acord și astăzi are loc acest eveniment care de fapt continuă tradiția dialogului deschis, ecumenic dintre episcopia Blajului și arhiepiscopia de Alba Iulia”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com