Eroii Revoluţiei de la 1784-1785 au fost comemoraţi la Albac

1 martie 2012 16:410 comments

În 28 februarie, la 227 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca, martirii revoluţiei de la 1784-1785, autorităţile locale din Albac au organizat o manifestare de comemorare a acestora.
Evenimentul a debutat cu un -Te Deum – parastas de pomenire a lui Horea (Nicola Vasile Ursu), Cloşca (Ioan Oargă) şi Crişan (Marcu Giurgiu) şi a tuturor eroilor albăceni din timpul Răscoalei din 1784, Revoluţiei de la 1848-1849, Primului Război Mondial şi din Al Doilea Război Mondial – preot Trifa Gavril.
Manifestarea a continuat cu o depunere de coroane la bustul lui Horea din centrul comunei de către reprezentanţii Primăriei Albac, a Secţiei 10 de Poliţie Rurală Albac, a Grupului Şcolar Agromontan “Ţara Moţilor” Albac şi a Ocolului Silvic “Horea Apuseni”.
După acest moment, la Căminul Cultural a avut loc o prezentare PowerPoint “HOREA – PATRIMONIU CULTURAL NAŢIONAL”, a profesorului de istorie Marinel Chiriţescu, urmată de o sesiune de referate cu tema: “Horea, marele căpitan al răscoalei din 1784” a elevilor Grupului Şcolar Agromontan “Ţara Moţilor” Albac, îndrumaţi de prof. Marinel Chiriţescu. Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea filmului „Horea” la Căminul Cultural.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com