EURES: Locuitorii din Alba care vor să lucreze în străinătate preferă Germania

9 aprilie 2013 11:370 comments

mun

În cadrul AJOFM Alba  funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă:

–  obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE

– servicii gratuite de mediere privind încadrarea în munca în străinătate

–  informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state

Referitor la activitatea AJOFM Alba  menţionăm faptul că  în lună martie  2013, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru  un număr de 28 de persoane, din care 15 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de lucrător în agricultură şi inginerie. Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţa finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. În lună martie  2013 nici o persoană nu a comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate.

Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor romani în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante  în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale.

 

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com