EURES oferă locuri de muncă în condiţii sigure

14 iunie 2012 15:110 comments

Pentru atingerea obiectivului principal şi anume “creşterea gradului de ocupare a locurilor de muncă”, în cadrul AJOFM Alba funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES, specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui job şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE; servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate şi informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.
Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.
În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale.
„Referitor la activitatea AJOFM Alba, menţionăm faptul că în luna mai, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru 30 de persoane, din care 12 femei, ţara cea mai solicitatată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de lucrător în domeniul agricol. Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea unui job, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. În luna mai, două persoane au comunicat că s-au angajat: o persoană în Germania – expozant, contract de 3 luni şi o persoană în Marea Britanie – lucrător în agricultură, contract de 6 luni”, a specificat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com