EVENIMENT CULTURAL

15 martie 2018 20:180 comments

Vineri, 16 martie 2018, la ora 12, la Museikon, va fi vernisată expoziția „Pictorisiri” a artistului bucureștean Constantin Cioc.

Constantin Cioc este cunoscut în lumea artelor plastice drept un pictor laic extrem de atașat de pictura bisericească. Fie că sunt căutate în Biblie, fie printre martirii temnițelor comuniste, fie că întrupează pur și simplu Omul, cu toate durerile și ezitările lui, dar mai ales cu sentimentul dorului de Dumnezeu, personajele sale sunt mistuite din interior de o lumină care face să explodeze întunericul pânzei. Această lumină interioară, atât de caracteristică lucrărilor sale, îi așează creația „în marginea icoanei”, cum lui însuși îi place să spună, definindu-și demersul artistic ca pe un mod de a-și exprima credința, de a rosti Crezul, de a se ruga în liniștea atelierului său și de a-l slăvi pe Dumnezeu prin culoare.

Născut la Reghin în 1965, absolvent al secţiei de Pictură a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Constantin Cioc a fost, între 1995 și 2003, asistentul mentorului său din anii de studenție, profesorul Sorin Ilfoveanu, iar din 1997 a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Între 2001 și 2003 s-a înscris într-un program de studii aprofundate în Arte plastice și aplicate la Universitatea Paris I – Sorbonne, în Franța.

A participat la un număr important de expoziţii de grup şi a avut câteva personale, cele mai recente desfășurându-se la București, în anul 2013, la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului (Minunata fire a lucrurilor de a fi), și în 2014, la Galeria „Atelier 03002” (Teolografii).

Expoziția Pictorisiri s-a născut ca urmare a unei colaborări cu echipa care a implementat proiectul Museikon și valorifică lucrări mai vechi și compoziții prezentate acum pentru prima dată publicului, reunite de dorința de a oferi o mărturisire de credință prin pictură, în spiritul noului muzeu albaiulian, depozitar al unui veritabil tezaur de spiritualitate creștină.

Expoziția va fi găzduită de Museikon în perioada 16 martie-13 mai 2018.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com