EVENIMENT CULTURAL DE MARCĂ LA AIUD ÎN ANUL CENTENAR

11 iunie 2018 20:431 comment

Sâmbătă, 9 iunie 2018, la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud a avut loc dezvelirea bustului scriitorului Ovidiu Hulea. Personalitate marcantă a culturii române din Transilvania, de numele lui Ovidiu Hulea se leagă înființarea primului liceu românesc din  Aiud – Liceul “Titu Maiorescu” în anul 1922, apariția primului ziar de limbă română – “Zorile” la 1 decembrie 1923 dar și a publicațiilor: “România literară” (1930), “Inima lui Isus” (1937), etc.

Dascăl cu vocație, preot greco-catolic, poet, dramaturg și prozator Ovidiu Hulea reprezintă pentru comunitatea aiudeană un reper cultural, moral și uman, fiind inițiator, alături de soția sa poeta Livia Rebreanu Hulea, al unui proiect de definire a spațiului cultural și istoric românesc din zona Aiudului, după Unirea de la 1 Decembrie 1918.

După proiectul de recuperare și restituire a creației sale literare ( prin tipărirea de către Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud a volumelor sale de poezie: “Blestemul codrului”, “De profundis”, “Jerbe matinale”, a piesei de teatru “Invierea”, a revistei “România literară), alături de publicarea romanului ‘Avram Iancu’,  cărturarul este omagiat în anul Marii Uniri și prin dezvelirea unui bust amplasat în fața liceului la a cărui constituire  el a avut o contribuție importantă. 

Bustul lui Ovidiu Hulea, o realizare remarcabilă a sculptorului Emilian Savinescu (valoros artist contemporan cu adânci legături aiudene), reprezintă  un  important  tribut cultural prin care Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, președinte prof. Despina Stanciu ( continuator al activităților dascălului aiudean și inițiatoare a proiectului)  în colaborare cu Parohia Greco-Catolică Aiud I reușesc recuperarea memoriei unui important participant  la demersurile de păstrare a tradițiilor și valorilor românești de după anul 1918.

Evenimentul a fost  organizat de către Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud și Parohia Greco-Catolică Aiud I, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

 

Fotografii de Robert Lixandru

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com