Exponatul lunii-comoara dacică de la Căpâlna

3 aprilie 2012 16:040 comments

Exponatul lunii aprilie la muzeul albaiulian este reprezentat de 3 piese dacice de aur (un colier şi doi cercei) provenite din cetatea dacică de la Căpâlna. Piesele au fost braconate în 2003 de la Căpâlna şi au fost recuperate după un întreg proces de identificare şi urmărire de către poliţişti şi procurori în ianuarie 2009. Podoabele respective au circulat prin Europa, pe piaţa neagră a obiectelor de artă: ele au fost puse la licitaţie cu preţul de 35.000 euro (pe piaţa legală a obiectelor de artă cele 3 piese ar putea costa chiar 50.000 de euro).
Cele trei piese au fost prezentate de Gabriel Rustoiu, directorul general al muzeului albaiulian: „Piesele au fost realizate în atelierele greceşti de pe ţărmul Mării Negre şi au ajuns la Căpâlna probabil, dacă ar fi să facem câteva speculaţii istorice, în urma expediţiei militare a lui Burebista pe ţărmul Mării Negre. Ştim că a ocupat ţărmul Mării Negre, între cetatea Olbia şi Appolonia. O parte din aceste cetăţi, cum ar fi Histria sau Olbia, nu i s-au supus de bună voie, şi au fost supuse prin sabie. Aceste piese ar putea proveni dintr-un astfel de jaf, sau din cetăţile prietene, cum a fost Dyonisopolis, se ştie că de aici provine Acorneon, care l-a însoţit ca ambasador pe Burebista de-a lungul vieţii lui de rege al dacilor, şi probabil că alături de Acorneon au fost şi alţi reprezentanţi ai elitei greceşti împreună cu familiile lor, şi probabil că aceste piese provin dintr-un mormânt al unei asemenea femei venite de pe malul Mării Negre. Interesant este că la cercei, în zona ornamentată, există acea împletitură numită nodul lui Heracles, care avea rolul de a alunga spiritele rele”.
Cele trei podoabe dacice de aur pot fi văzute la intrarea în muzeu, într-un loc special. Intrarea este liberă pentru a vedea exponatul lunii.
*În ultimele două zile, peste 2.200 de elevi din judeţul Alba au vizitat Muzeul Naţional al Unirii, în cadrul proiectului Şcoala Altfel, când intrarea este liberă pentru elevi şi preşcolari.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com