Exponatul lunii septembrie la muzeul albaiulian

4 septembrie 2017 16:4110 comments

Marți, 5 septembrie 2017, ora 11.00, un nou episod din seria „exponatul lunii” la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Exponatul lunii septembrie este o cataramă neolitică realizată din scoica Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758.

Aflat în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, obiectul provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 la Tărtăria-Gura Luncii, comuna Săliştea, judeţul Alba.

Reprezentanţii muzeului ne oferă detalii: cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani, catarama a fost confecţionată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758. Această scoică, denumită popular midia spinoasă/cu ţepi a Europei, este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană. Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.

Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii şi brăţările sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor, mai spun organizatorii.

În urma analogiilor cu piese similare putem presupune că piesa a aparținut unei femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici, spun reprezentanţii muzeului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com