Extinderea canalizării şi construcţia unei staţii de epurare obiectiv primordial
Apropierea sozonului rece îi face pe edilii blăjeni să intensifice ritmul astfel încât pe final de an toate investitiile aflate in derulare sa se apropie de final.
De departe cel mai important obiectiv al municipalitatii blăjene în această perioadă este realizarea extinderii canalizării menajere şi construcţia unei staţii de epurare. Până acum extinderea s-a realizat pe două străzi, alte două fiind în lucru.
Lucrările la cele două noi cămine culturale de la Mănărade şi Petrisat sunt foarte avansate astfel că acestea, odată acoperite, vor putea permite constructorilor să abordeze finisajul interioarelor pe tot parcursul sezonului rece.
Tot în aceasta perioadă se finalizează o investiţie importantă pentru proprietarii de terenuri agricole din localitatea componentă Tiur. Se finalizează lucrările de pietruire la drumul de hotar care face legătura între Tiur şi Obârşia Tiurului. Acesta va pune în valoare terenurile agricole din acea zonă şi va fi de mare ajutor agricultorilor care vor avea acces mai uşor la parcelele de teren cultivate. Pe acelaşi model în următorii doi ani vor fi pietruite şi mai apoi asfaltate şi drumurile de hotar de la Mănărade şi Petrisat.
O altă investiţie importantă derulată de municipalitatea blăjeana se apropie de finalul lucrărilor prognozate a fi realizate în acest an. Mai mult de 50% din lucrările de modernizare ale Pieţei mari agroalimentare vor fi realizate până la sfârşitul acestui iar din primăvara anului viitor blajenii vor beneficia de o zonă modernă de comercializare a legumelor şi fructelor.
Tot în acestă perioadă se finalizează şi reparaţia străzii Dr.V.Suciu, aici fiind montate trotuare cu dale şi fiind realizat un sistem de canalizare pluviala.
Se efectuează lucrări şi pe strada Livezii acolo unde se construiesc rigole, se montează dale pe trotuare şi se modernizează drumul cu dale şi beton.
De asemenea până la venirea iernii edilii şi-au propus, în colaborare cu Apa CTTA, să schimbe conductele vechi de apă în cartierul Băcan din localitatea Tiur.
Serviciul zone verzi continuă lucrările de înfrumuseţare a oraşului, toamna fiind anotimpul prielnic pentru plantarea arborilor şi a plantelor bienale. În această perioada s-au plantat florile care vor rămâne în jardinierele din municipiu până anul viitor. Numărul panseluţelor plantate a crescut cu 20% în comparaţie cu anul trecut, aceste flori rezistând şi la temperaturi scăzute.
Pentru a completa aliniamentele stradale sau din parcuri s-au plantat 430 de tuia, 200 de bucăţi de catalpa şi 60 de tei.
De asemenea graţie unei donaţii făcute de întreprinderea socială “Ferma Sîncrai” în cadrul proiectului european “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” nu mai puţin de 300 de trandafiri vor înfrumuseţa din această toamnă spaţiile publice din oras.
“Tot ce am început trebuie să ducem la bun sfârşit şi să ne pregătim de o altă etapă din activitatea noastră, pregătirea fronturilor de lucru în interior. Demarăm de asemenea etapa de proiectare a investiţiilor anului viitor”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.
Sorin Poparadu