Familia tinerei decedate în Spitalul TBC din Aiud, nemulţumită de verdictul Colegiului Medicilor

1 iulie 2012 14:391 comment

În urmă cu o lună şi jumătate, Patricia Hruşcă, în vârstă de 26 de ani, mamă a unui copil de 6 ani, a murit după ce a stat internată peste 40 de zile la Spitalul TBC din Aiud. Tânăra a fost găsită de vecinele din salon prăbuşită în toaleta spitalului. Rudele spun că la ora respectivă, personalul de gardă a fost de negăsit şi astfel s-a întârziat foarte mult acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
În urma necropsiei, medicul legist a stabilit drept cauză a decesului insuficienţa respiratorie iar potrivit rezultatului anchetei efectuate de DSP Alba, decesul a survenit pe fondul unei degradări a stării generale în urma bolii de care suferea.
Acest caz a revenit la sfârşitul săptămânii trecute în actualitate, odată cu răspunsul primit de familie după ancheta Colegiului Medicilor, care a fost unul sec, conform reprezentanţilor familiei, şi în care se precizează că “nu există abateri de ordin etic sau deontologic în conduita medicului curant sau a medicului de gardă, motiv pentru care nu a fost sesizată comisia de disciplină, neexistând niciun obiect de judecată”.
Verdictul Colegiului Medicilor este la fel ca şi concluzia anchetei efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Alba, care a stabilit că nimeni nu e vinovat pentru moartea pacientei, tragicul eveniment fiind cauzat de boala care, potrivit medicilor, i-a afectat grav starea generală. Rezultatul anchetei Colegiului Medicilor l-a nemulţumit pe soţul tinerei decedate, Raul Hruşcă, care a declarat că încă nu s-a făcut lumină în acest caz şi va merge mai departe pentru a afla adevărul la toate întrebările rămase fără răspuns. Acesta a spus şi faptul că au apărut o serie de neconcordanţe care îi adâncesc convingerea că ancheta a fost superficială şi efectuată în aşa fel încât, la final, nimeni să nu fie tras la răspundere.
”Nu am aflat nici până astăzi ora exactă la care a murit soţia mea. Raportul DSP spune că a murit între orele 12.30 (când asistenta de gardă a făcut rondul pe etajul respectiv) şi ora 2.00, când a fost găsită căzută pe jos, în baie, de un pacient. Oare dacă acel pacient nu mergea la baie o găseau doar dimineaţă? De asemenea, nu m-a lămurit nimeni de ce, atâta timp cât toţi spuneau că tratamentul dă rezultate, iar starea ei de sănătate a evoluat pozitiv (cum de altfel se arată şi în concluziile de la Colegiul Medicilor), a ajuns ca în final toată lumea să spună că de fapt era într-o stare gravă? Mai mult, dacă era atât de grav bolnavă, de ce a primit bilet de voie să vină acasă, de ce nu era supravegheată permanent şi mai ales, de ce nu ne-au informat astfel încât să o putem muta, eventual, într-un alt spital. Tot din rezultatele prezentate după anchetă rezultă neconcordanţe între declaraţiile martorilor. Cea mai gravă mi se pare, însă, declaraţia directorului DSP Horea Timiş, care spune că în saloane există sistem de alarmare în funcţiune, legat direct cu camera de gardă, în timp ce există o declaraţie a purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Gomboş, filmată imediat după tragicul eveniment, care spune clar că singurul sistem de alarmare este telefonul instalat în mijlocul coridorului. Totodată, nu mi se pare normal ca atunci când mă duc să depun o plângere la DSP, juristul instituţiei să-mi spună că nu are niciun rost să-mi continui demersurile pentru că oricum nu voi avea câştig de cauză. Sunt multe întrebări la care nu am primit răspuns şi voi continua aceste demersuri pentru aflarea adevărului”, a spus Raul Hruşcă.
La rândul său, avocatul Ladislau Koble a declarat: ”Vom înainta Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud toate inadvertenţele pe care noi le-am constatat şi vom solicita ca într-un timp scurt, Parchetul să se pronunţe. De asemenea, vom solicita Colegiului Naţional al Medicilor să se pronunţe în acest caz, deoarece considerăm că răspunsul medicilor de aici este ambiguu şi fără nicio noimă. Iar, ca element de noutate, vom solicita Parchetului să aprobe procedura de deshumare şi de reanalizare din punct de vederemedico-legal. Ne pare teribil de rău că trebuie să luăm această decizie, dar altă soluţie de a face lumină în această cauză eu personal nu găsesc. În ceea ce priveşte cercetarea penală, vom cere să fie extinsă asupra administratorului spitalului pentru abuz în serviciu”. Sorin Poparadu

1 Comment

  • pensionar

    IN ROMANIA DEMOCRATA , REFORMATA DE BASESCU, CU IDEI DE DREAPTA ,IN STATUL FARA STATUT SOCIAL, NU AI NICI O SANSA SA TRAIESTI DACA NU TE TRATEZI IN VIENA CUM A FACUT BASESCU.IN TARA UNDE TOTUL ESTE MINCIUNA, IPOCRIZIE, APA SFANTATA PENTRU SARACI, SI MULT MII DE EUROI PENTRU BOGATI NU AI NICI O SANSA , NICI LA SPITAL, NICI PE SOSELE, NICAIERI.NOI NU SUNTEM STAT, CI NISTE GRUPURI DE INTERESE, DIVERGENTE.BOGATI CU BOGATI, SARACI CU SARACI FARA NICI O SANSA IN ROMANIA LUI BASESCU.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com