Fărşangul, îngroparea iernii la Rimetea
Sâmbătă, 3 martie, la Rimetea are loc Înmormântarea Fărşangului (în săseşte Faschung), o tradiţională sărbătoare a maghiarilor care marchează sfârşitul iernii, moment care coincide cu intrarea în Postul Paştelui.
Înaintea amiezii, feciorii din sat se adună la Căminul Cultural îmbrăcaţi în tot felul de personaje: muzicanţi, soldaţi, doi miri, un preot, clovni, draci, peţitori, cerşetoare, bocitoare, un întreg alai de personaje ciudate care duc un sicriu (Fărşangul) prin sat.
După ce tinerii colindă satul, primind ouă nefierte la fiecare casă, se adună la izvorul din centrul satului. Sicriul este spart de cei tineri, astfel fiind alungate toate relele de peste an. Toţi cei care asistă la alai sunt mânjiţi cu funingine de câţiva tineri îmbrăcaţi în drăcuşori: cei mânjiţi devin astfel protejaţi de lucrurile rele.
Participanţii la alai se duc apoi la unul din tineri, odihnindu-se după câteva ore de umblat prin sat, primind un pahar de vin şi mâncare. Puţin mai târziu, sătenii se duc la Căminul Cultural pentru ultimul bal înainte de intrarea în Postului Paştelui.
Evenimentul este organizat de Primăria Rimetea şi Consiliul Judeţean Alba.
Iulian Brok