Fenomenele atmosferice extreme au lovit judeţul Alba

5 martie 2012 14:070 comments

Luni, în sala 100 din cadrul Instituţiei Prefectului Alba a avut loc şedinţa lunară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat factorii de decizie din acest domeniu de la nivelul judeţului Alba. Cu această ocazie a fost prezentat un raport amănunţit al situaţiei fenomenelor atmosferice care au afectat judeţul Alba în lunile ianuarie şi februarie 2012.
Astfel, în cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2012, pe teritoriul judeţului Alba temperaturile minime ale aerului au coborât pe alocuri până la – 20°C, solul a îngheţat pe o adâncime de circa 30-40 cm, iar pe cursurile de apă s-au format poduri de gheaţă cu grosimi cuprinse între 15 – 35 cm. În luna ianuarie 2012 în judeţul Alba, precipitaţiile au fost cuprinse între 20 – 115 l/mp/lună, faţă de 20 – 85 l/mp/lună, cât reprezintă mediile lunare multianuale pentru luna ianuarie.
În luna februarie, cantităţile de apă au fost cuprinse între 20 – 65 l/mp./lună, faţă de 18 – 68 l/mp/lună, cât este norma climatologică pentru luna februarie.
Debitele cursurilor de apă din judeţ au fost scăzute în cursul lunii februarie (sub cotele de apărare) şi au reprezentat circa o treime faţă de debitele medii multianuale pentru luna februarie, albiile minore fiind relativ goale.
Din raportul prezentat a mai reieşit că în urma temperaturilor scăzute şi a căderilor de zăpadă au fost înregistrate, din nefericire, 3 persoane decedate pe raza judeţului Alba şi s-au înregistrat pagube la obiective socio-economice şi gospodăriile cetăţenilor în valoare de 147.300.000 lei. Mai merită menţionat că în perioada amintită nu au fost afectate lucrările hidrotehnice cu rol de apărare (baraje şi diguri) de pe teritoriul judeţului Alba şi că pentru următorul interval nu există pericol iminent de inundaţii.
Adrian Contor

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com