FOTO:Festivalul Naţional al Şanselor Tale la Şcoala Gimnazială “Ion Pop Reteganul” Sîncel
Ziua de vineri, 22 noiembrie 2013, a însemnat pentru Şcoala Gimnazială “Ion Pop Reteganul” Sîncel încheierea activităţilor de educaţie permanentă în cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale, ediţia a XIV-a 2013.
Un număr de 7 cadre didactice, peste 100 de elevi din clasele primare și gimnaziale şi 30 de părinţi au participat în săptămâna 18-22 noiembrie la activităţile de educaţie permanentă organizate în cadrul dezbaterii “Drepturile dumneavoastră în calitate de cetăţean al Uniunii Europene” şi al vizionării piesei de teatru “Din umbră spre lumină” realizată prin proiectul Comenius al şcolii, derulat în perioada 2011-2013.
Dezbaterea a fost coordonată de d-na înv. Coman Malvina și a avut scopul de informare a beneficiarilor despre libera circulaţie în statele Uniunii Europene, drepturile imigranţilor români în străinătate şi dreptul la muncă în unele state ale U.E. De asemenea, în cadrul lectoratului cu părinţii a fost prezentat „Ghidul drepturilor şi oportunităţilor de care beneficiază cetăţenii români în statele U.E.”
Vizionarea piesei de teatru a fost organizată de prof. Orășan Alina și Cătăuță Ioana, sub coordonarea directorului școlii, d-na Bloj Lenuța care a adus în atenția celor prezenți exemple de bună practică de educație nonformală în cadrul parteneriatelor școlare. Totodată, a accentuat importanța valorificării potențialului creativ al elevilor care duce la descoperirea şi promovarea tinerelor talente așa cum s-a exprimat eleva Chiș Diana, clasa a VIII-a A „Această experiență [participarea la realizarea și interpretarea piesei de teatru pe scena Teatrului Lalka din Varșovia] mi-a schimbat viața. Dacă înainte vedeam lumea ca o mulțime de oameni care încearcă să își câștige pâinea prin diferite moduri, și credeam că asta voi face și eu, acum viața pentru mine înseamnă artă care trebuie cultivată, care dă culoare umanității și amestecă imaginația cu văzutul și nevăzutul. Viața nu creează artă, ci este o artă. Am învățat că pot comunica cu semenii mei nu doar prin cuvinte, că un simplu gest poate exprima fraze întregi și că cele mai nesemnificative lucruri au cea mai palpitantă istorie. A trăi nu înseamnă a plănui fiecare pas…” Discuțiile pe marginea piesei de teatru au accentuat beneficiile generate de proiecte cu fonduri europene derulate în școala din Sîncel și au scos în evidență calitatea activităților extrașcolare desfășurate în unitatea de învățământ.
Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au numărat primarul comunei Sîncel, Ilie Frăţilă, membrii Comitetului de părinți pe școală şi alţi reprezentanţi ai comunității.