Final de campanie electorală la Alba Iulia
Campania electorală pentru alegerile locale a ajuns la final. Probabil au fost mai puţini bani ca în alţi ani, pentru că au fost puţine concerte, puţine evenimente care au necesitat mulţi bani.
Principalele partide au preferat să iasă pe stradă, să se întâlnească cu oamenii simpli, pe stradă sau acasă la ei (aşa-numita campanie door to door).
S-a investit mult în meshuri, afişe şi obiecte promoţionale: campioni la acest aspect au fost PDL-ul şi USL-ul. Am văzut mashuri uriaşe cât o faţadă de bloc.
Cifrele ulterioare vor demonstra probabil că PDL-ul a cheltuit cel mai mult. La Alba Iulia, partidul este la putere de 16 ani şi e firesc oarecum să aibă resursele cele mai mari.
Echipa de candidaţi ai PDL-ului a bătut stradă cu stradă, din Pâclişa până în Oarda, din Bărăbanţ până la Miceşti. Străzile reabilitate în 2012 în Oraşul de Jos (cartierul Maieri, zona Gării) au fost bătute, iar oamenii au primit cadouri electorale: pliante, pixuri, fluturaşi, desfăcătoare de sticle.
Spre deosebire de acum 4 ani, afişele electorale ale lui Mircea Hava nu au mai avut copii minori. S-a mers pe realizările candidatului PDL din perspectiva de primar, dar sigla partidului a dispărut de pe majoritatea afişelor candidaţilor PDL Alba. Culoarea portocalie a fost evitată cu dibăcie. P.R.-ul lui Hava a prezentat lucrurile pozitive care îl recomandă pe primar: „Recomandat de ce a realizat”, totul colorat cu verde (portocaliul şi PDL nu sunt asociate imaginii candidatului Hava pentru a evita votul negativ al celor care consideră că Guvernul PDL a tăiat pensiile, salariile şi a lăsat ţara în criză economică, cu o corupţie cvasi-generalizată).
Spre deosebire de ceilalţi adversari, candidatul Hava a profitat din plin de numeroasele evenimente organizate taman în luna electorală: festivaluri, concerte, paranghelii etc.
Pe pliantele cu candidaţii la funcţia de consilieri locali din partea PDL Alba Iulia, Cornel Sandu se recomandă ca inspector şcolar general, iar Ioana Crâsnic este inspector şcolar adjunct; Aurel Crişan este şef secţie Urgenţe, Răzvan Curcă este şef secţie Oncologie, iar Maria Oneţiu este director îngrijiri medicale. Este un mod de a te folosi de funcţia publică, vom vedea dacă va fi sancţionată de Biroul Electoral Judeţean.
Cu siguranţă nu vom afla niciodată cifra exactă pe care a cheltuit-o fiecare staff de campanie din judeţul Alba în 2012.
Iulian Brok