Fostul procuror Bergezan a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

4 octombrie 2012 18:180 comments

Fostul procuror Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, a fost condamnat definitiv la patru de închisoare cu executare. Motivul îl reprezintă primirea a 40.000 de euro în schimbul cărora a promis că va interveni în favoarea unui condamnat în sensul de a i se ridica interdicţia şi a i se restitui paşaportul.
Berghezan va fi încarcerat, după ce completul de judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins recursul acestuia împotriva deciziei completului inferior, această hotărâre fiind definitivă. Berghezan trebuie să restituie 20.000 de euro lui Marian Nicolae Matei, denunţătorul de la care a primit banii.
În 10 aprilie 2008, Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit eşalonat 40.000 de euro, promiţând că va interveni pentru ca unui condamnat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara.
Procurorii DNA au precizat că, în perioada mai-iunie 2006, Berghezan “pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit în mod eşalonat suma totală de 40.000 euro”. Conform procurorilor, Berghezan avea o influenţă foarte marae asupra colegilor magistraţi şi l-a convins pe denunţător că ar putea influenţa deciziile acestora: “Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori) implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate”, preciza DNA.
Într-o primă fază, demersul denunţătorului a fost chiar de succes. La 29 mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea acestuia, dispunând suspendarea temporară a interdicţiei de a părăsi ţara şi permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 – 25 septembrie 2006. Mai mult, magistraţii au decis să-i şi returneze celui vizat paşaportului.
O zi mai târziu, DNA a contestat decizia, însă magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia l-au respins. În 23 iunie 2008 însă, în faţa instanţei supreme, la recurs, bărbatul nu a mai avut câştig de cauză, procurorilor fiindu-le admis recursul.
Berghezan a fost suspendat de CSM printr-o hotărâre a Secţiei de procurori din 21 februarie 2008.
Procurorii DNA au pus sechestru pe un imobil aparţinând inculpatului, pentru recuperea prejudiciul de 40.000 de euro.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com