FOTO:Ziua porților deschise pe șantierul arheologic „Ardeu – Cetățuie”

14 august 2013 06:240 comments

a 4Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în colaborare cu Primăria comunei Balșa, organizează în data de 15 august 2013, Ziua porților deschise pe șantierul arheologic „Ardeu – Cetățuie”. Evenimentul va avea loc în satul Ardeu, comuna Balșa, joi 15 august 2013 începând cu ora 10. Va putea fi vizitat șantierul, pe culmea dealului Cetățuie, unde vor fi prezentate unitățile de cercetare investigate în campania din acest an, stadiul cercetărilor sitului, precum și istoria locului. La Căminul cultural din Ardeu vor fi expuse cu acest prilej cele mai importante artefacte descoperite în campania 2013: piese de port și podoabă, unelte și ustensile, materiale de construcție etc, realizate din fier, bronz sau sticlă.
Cercetarea este coordonată de un colectiv format din arheologi de la Muzeul din Deva, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia și Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napocase. Activiățile specifice muncii de arheolog se desfășoară cu tineri voluntari, organizați de Asociația Absolvenților Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia. Tinerii prezenți pe șantier au ocazia să aprofundeze cunoștințele acumulate în timpul școlii, să înțeleagă conceptele de bază ale cercetării arheologice, tehnici de reprezentare grafică a artefactelor, vor cunoaște obiecte din diferite epoci istorice și vor înțelege importanța lor pentru istorie.
Menționăm că începând din anul 2001 Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a organizat mai multe campanii de cercetare sistematică la Ardeu, în colaborare cu instituții de specialitate de prestigiu din România, mai multe dintre ele având caracter de șantier școală pentru studenții albaiulieni.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com