Gabriel Plesa se pune bine cu artistii!
Gabriel Pleșa: Îmi doresc o administrație care să susțină și promoveze cultura și artiștii locali.
Viața culturală din Alba Iulia nu trebuie să se rezume la niște concerte și spectacole, organizate de Primărie, cu artiști invitați să performeze pe onorarii substanțiale. Cred că rolul unei administrații nu este acela de a se substitui unei firme din domeniul showbiz-ului, ci mai degrabă acela de a crea condițiile necesare pentru ca viața culturală a comunității să se dezvolte în mod natural.
Îmi doresc un parteneriat între administrație și mediul cultural, fie că vorbim de artiști locali, asociații, uniuni profesionale, firme care activează în domeniu sau mediul educațional.
Viitoarea administrație trebuie să asigure nu atât „bani pentru concerte” cât resursele necesare pentru dezvoltarea infrastructurii culturale. Mă refer aici la spații de creație pentru artiștii plastici din Alba Iulia, iar pentru acest lucru există deja un spațiu, o clădire adiacentă Palatului Principilor, care poate și trebuie să fie transformată în ateliere de creație.
Mă refer la un mai strâns parteneriat între Primărie și Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”, astfel incat tinerii artisti care invata acolo sa beneficieze de o mai buna promovare.
Mă refer la folosirea unuia dintre spațiile din Șanțurile Cetății drept spațiu expozițional, administrat de către Primărie și pus exclusiv la dispoziția artiștilor locali. Acest spațiu, în timp, prin donațiile făcute de artiștii locali care expun acolo, se poate transforma într-o pinacotecă sau, de ce nu, într-un muzeu local de artă contemporană.
Mai apoi, mă refer la sprijinirea asociațiilor de creație, prin punerea la dispoziție a unor spații în interiorul Cetății, pentru organizarea de tabere de creație.
De asemenea, cred că trebuie puse în valoare edificiile istorice și culturale ale orașului, precum „Casa Camil Velican”. Aceasta a fost cumpărata de către administrația publică, la insistențele mele, în anul 2015, și este un obiectiv de referință pentru Alba Iulia, avocatul Camil Velican fiind primul primar român al orașului, iar casa acestuia e locul în care s-au pregătit și semnat, de către membrii Comitetului Național Roman, actele premergătoare Unirii de la 1 Decembrie 1918. Am obținut, de la urmașii lui Camil Velican, și câteva obiecte de valoare ce au aparținut familiei, iar pe altele le-am identificat in depozitele Muzeului Național de Istorie din București.
Cu alte cuvinte, cred că rolul Primăriei este acela de a fi un partener al mediului cultural și nu unul de sforar al resurselor publice, care mai scapă niște bani către artiști atunci când îi cheamă să cânte la masa edilului.
Gabriel Pleșa, candidatul alianței USR-PLUS pentru Primăria Municipiului Alba Iulia