Gastronomie medievala la muzeul din Sebes
Vineri, 1 septembrie 2017, Muzeul Municipal „Ioan Raica” găzduieşte vernisajul expoziţiei interactive „Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală”.
Evenimentul va avea loc în grădina muzeului începând cu ora 16,00.
De menţionat faotul că expoziţia este rezultatul unei finanţări câştigate în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an.
Valoarea finanţării este de 57.500 lei, din care 50.000 au fost asiguraţi de AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului. Partenerii Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş sunt Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române.
Organizatorii precizează: „Tradiţiile culinare ale epocii medievale din Transilvania vor fi promovate în principal printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă într-o atmosferă veridic medievală, să observe şi să guste, la propriu, din bucatele pregătite după reţete specifice epocii, experimentând astfel un „strop de gust” din Evul Mediu, dar şi participând într-un mod interactiv la această reconstituire. Ei vor deveni astfel din vizitatori, protagonişti în această reconstituire.
Cei care vor să guste atmosfera epocii medievale sunt invitaţi vineri în grădina Muzeului Municipal, unde va fi organizat acest eveniment cultural, dedicat în întregime publicului spectator. Cavalerii de Mühlbach şi studenţi ai universităţii din Alba Iulia vor asigura reenactment-ul la acest eveniment.
Echipa de proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” – coordonator al proiectului, muzeografii, drd Radu Totoianu şi dr. Călin Anghel (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, istoric, drd. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia) şi Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu)”.