Grădiniţa „Dumbrava minunată” Alba Iulia, gazda Concursului „Isteţ şi frumos într-un corp sănătos”
Grădiniţa „Dumbrava Minunată” Alba Iulia a găzduit joi, 7 iunie, a V-a ediţie a Concursului „Isteţ şi frumos într-un corp sănătos”, concurs adresat tuturor grădiniţelor din municipiul Alba Iulia. Fiecare grădiniţă participantă s-a prezentat cu un echipaj format din patru copii, îndrumaţi de educatoarea grupei.
Juriul concursului a fost format din câte un reprezentant de la mai multe instituţii precum: Direcţia de Sănătate Publică Alba, Consiliul Judeţean Alba, Crucea Roşie – Filiala Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi medicul şcolar.
Concursul a fost o evaluare a cunoştinţelor copiilor despre sănătate şi face parte din Programul Naţional iniţiat de Ministerul Sănătăţii: „Alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”.
„Încă de la venirea în grădiniţă, copiii sunt iniţiaţi în ceea ce priveşte educaţia în sănătate. Primele activităţi se referă la observarea corpului uman, la igiena mâinilor, părului, dinţilor, alimentară etc. La această vârstă, comportamentele sănătoase sunt învăţate social prin observare şi imitarea adulţilor. Ele pot fi aplicate atât în familie cât şi la grădiniţă, unde copiii sunt familiarizaţi cu pricipalii factori care descriu stilul de viaţă sănătos şi pe care noi îi urmărim în cadrul acestui proiect: servirea zilnică a micului dejun, consumul a cinci porţii de legume şi fructe pe zi, consumul crescut de lichide, în special apa plată, mişcarea zilnică susţinută, adică 60 de minute de mişcare”, ne-a declarat directoarea grădiniţei gazdă, Aurora Vârtei.
Concursul a cuprins şi un mini-spectacol oferit de gazde, care au sugerat juriului şi invitaţilor metode sănătoase de viaţă dar şi un extraordinar dans de majorete oferit de câştigătorii locului I la Concursul judeţean de majorete. Concusul a cuprins trei probe: prima probă teoretică ( întrebări cu privire la alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică pe care trebuie să o urmeze), a doua probă practică (o expoziţie deosebită din legume şi fructe care simbolizau diferite animăluţe) iar ultima probă a constat în completarea unei fişe cu teme despre proiect. Micuţii au dovedit că au o vastă cultură despre cum să crească mari şi sănătoşi. Copiii au fost răsplătiţi cu diplome, cadouri şi îngheţată. Felicitări micuţilor medici, organizatorilor şi îndrumătorilor !
Crinela Toader