Hava da asigurari ca Monumentul Unirii va fi gata la timp!

11 septembrie 2018 06:360 comments

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a fost întrebat, luni, după vizita lui Klaus Iohannis pe şantierul Parcului Unirii şi în locul unde va fi amplasat Monumentul Unirii, care a fost reacţia preşedintelui, edilul răspunzând că şeful statului a întrebat constructorii dacă lucrările vor fi terminate în termen.

”Toţi au spus: <Da, terminăm>, până la 1 decembrie”, a spus Mircea Hava.

De reabilitarea Parcului Unirii se ocupă Primăria Alba Iulia, iar lucrările au început de circa trei săptămâni, în vreme ce Monumentul Unităţii Naţionale va fi realizat de sculptorul Mihai Buculei, în baza unui contract semnat cu Ministerul Culturii.

 

De asemenea, Mircea Hava a mai fost întrebat de jurnalişti dacă l-a invitat pe preşedinte la Alba Iulia de 1 Decembrie, locul în care s-a semnat unirea României cu Transilvania, primarul răspunzând afirmativ.

”Da. Răspunsurile vor fi mai încolo pentru că, vă daţi seama, nu poate să spună astăzi. Eu cred că va veni pentru că are şi de ce să vină”, a spus Hava.

Pe lângă monumentul din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat, la Alba Iulia, şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”. Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.

 

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com