În 15-16 martie-Procesiune cu icoana Maicii Domnului PANTÁNASSA – ÎMPĂRĂTEASA TUTUROR la Alba Iulia

8 martie 2013 16:220 comments

Icoana Maicii Domnului Pantanassa - Alba Iulia-OrizontArhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Parohia Ortodoxă Alba Iulia – Orizont vă invită să luaţi parte la bucuria aducerii icoanei Maicii Domnului PANTÁNASSA – ÎMPĂRĂTEASA TUTUROR, de la Mănăstirea Vatopedi din Sfântul Munte Athos (Grecia). Este o icoană pictată pe lemn, copie a icoanei făcătoare de minuni PANTÁNASSA, vindecătoarea de cancer, de la această mănăstire, donată bisericii parohie ortodoxe din cartierul Orizont.

„Vă aşteptăm la procesiunea care se va organiza, cu binecuvântarea IPS IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei, vineri, 15 martie 2013, de la ora 14.00, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Icoana va rămâne la Catedrală, spre închinare, până a doua zi, după care se va face o procesiune la două biserici din Alba Iulia şi la Secţia de Oncologie de la Spitalul Judeţean Alba, după care icoana va rămâne la Biserica „Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Orizont. Invităm pe toţi preoţii şi credincioşii noştri să ia parte la această bucurie duhovnicească, acum înainte de începutul Postului Mare.
Maica Domnului PANTÁNASSA – ÎMPĂRĂTEASA TUTUROR să ne binecuvinteze, să ne mângâie cu al său har, să ne ocrotească şi să ne întărească în toate zilele vieţii noastre” a declarat părintele Sabin Vodă.

Programul procesiunii

Vineri, 15 martie 2013
– 14.00 – Primirea icoanei la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia de către soborul catedralei şi procesiune în jurul catedralei
– 14.20 – Cuvânt de întâmpinare în Catedrala Reîntregirii rostit de către IPS IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei
– 14.30 – Paraclisul Maicii Domnului PANTÁNASSA – Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă
– 15.30 – Psaltirea Maicii Domnului, citită la strană de elevi şi studenţi teologi
– 18.00 – Pavecerniţa mică şi Acatistul Bunei Vestiri
– 19.30 – Psaltirea Maicii Domnului, citită la strană de elevi şi studenţi teologi

Sâmbătă, 16 martie 2013
– 08.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur în Catedrală
– 10.00 – Întâmpinarea icoanei şi procesiune în jurul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia
– 10.20 – Cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Florin Botezan
– 10.30 – Paraclisul Maicii Domnului PANTÁNASSA – strana bisericii
– 12.00 – Procesiune cu icoana în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba
– 13.30 – Primirea icoanei în Biserica Sfântul Nicolae din Miceşti
– 15.00 – Procesiune cu icoana Maicii Domnului PANTÁNASSA în cartierul Orizont
– 16.00 – Primirea icoanei în Biserica „Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” şi cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Sabin Vodă
– 16.30 – Paraclisul Maicii Domnului PANTÁNASSA şi Vecernia cu litie – Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă


Scurt istoric al icoanei Maicii Domnului Pantánassa

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obşte care s-a închinoviat la Vatopedi, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990. Icoana se află pe proschinitarul din stânga al bisericii mari. Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare:
Într-o zi un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheronda Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.
Această icoană are de la Dumnezeu şi harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului. Cunoaştem foarte multe cazuri de canceroşi vindecaţi recent, după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domnului Pantánassa.
De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia după ce au fost aduse – la cererea Patriarhului Moscovei – trei copii ale icoanei Pantánassa: una la biserica Tuturor Sfinţilor din Crasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam. Iată însă că Maica Domnului are de acum mai multe icoane Pantánassa vindecătoare de cancer şi în România: la biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirile Oaşa şi Râmeţ din judeţul Alba, la Catedrala din Timişoara şi la o biserică din Suceava.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com