În Alba mai multe localităţi au probleme cu furnizarea apei potabile

30 august 2012 17:521 comment

Joi, 30 august, la ordinul prefectului judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a cărei ordine de zi a fost monopolizată de secetă şi de problemele provocate de lipsa excesivă a precipitaţiilor.
Principalele aspecte dezbătute au fost cele privind alimentarea cu apă la nivelul judeţului, precum şi efectele secetei asupra culturilor agricole. Din punctul de vedere al problemelor de alimentare cu apă, cu care se confruntă unele localităţi din judeţul Alba, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat situaţia intervenţiilor în localităţile cel mai grav afectate, din punctul de vedere al accesului la apă al cetăţenilor. Printre cazurile semnalate, s-au aflat oraşul Abrud, unde în perioada 24 – 26 august, furnizarea apei potabile către populaţie a fost întreruptă, şi localităţile Ohaba, Henig – comuna Berghin, Geomal – comuna Stremţ şi Gîrbova de Sus – municipiul Aiud, în care ISU Alba a transportat cantităţi însemnate de apă potabilă, pentru consumul cetăţenilor.
SC APA CTTA Alba a arătat că în cele 7 sucursale pe care le are la nivelul judeţului şi prin intermediul cărora asigură alimentarea cu apă a 75% din populaţia Albei, există câteva situaţii problematice, cum ar fi lipsa furnizării apei potabile în satul Ocoale din comuna Gârda de Sus, unde, în prezent, sursa locală de apă este secată, sau reducerea la 5 ore pe zi a programului de livrare a apei potabile în satul Tărtăria – comuna Săliştea. Soluţiile identificate de către operatorul judeţean de apă pentru remedierea acestor probleme impun necesitatea alocării unor fonduri, sens în care SC APA CTTA Alba a precizat că se va adresa atât consiliilor locale, cât şi Consiliului Judeţean Alba.

Probleme cu apa la Ohaba şi Berghin

La şedinţa de joi au participat şi primarii din zonele afectate de secetă, printre edilii prezenţi s-au aflat şi primarii din Ohaba şi Berghin care şi-au expus situaţiile cu care se confruntă. „În Ohaba, avem mari probleme cu alimentarea cu apă, iar populaţia, eminamente îmbătrânită, are nevoie de ajutor. Situaţia este din ce în ce mai gravă, iar serviciul local pentru situaţii de urgenţă nu are cum să-i facă singur faţă. Distribuţia apei potabile se face doar la sfârşit de săptămână, de vineri până duminică sau cel târziu luni dimineaţa, iar soluţia ar fi să ne racordăm la magistrala din zona rezervorului Daia – Vingard, cu montarea unui rezervor suplimentar la Vingard. Avem, din păcate, probleme cu banii, nu avem fondurile necesare”, a declarat primarul comunei Ohaba, Nicolae Mihălţan.
Nici în satul Henig, din comuna Berghin, situaţia nu este foarte bună, dar în acest moment, lucrurile sunt ţinute sub control. „Am identificat la nivel local o sursă alternativă de apă, motiv pentru care, în prezent, nu avem probleme cu alimentarea cu apă potabilă, dar soluţia optimă şi definitivă este racordarea reţelei de alimentare cu apă din Henig, la bazinul de la Straja”, a declarat primarul Vasile Bica.
La nivelul culturilor agricole, seceta a produs cele mai mari pagube din ultimii 50 de ani. Culturile sunt în mare parte compromise, iar previziunile meteorologice nu sunt deloc optimiste. Cel mai probabil, seceta se va prelungi, iar agricultura ar trebui să se adapteze condiţiilor de mediu şi să fie luate măsuri pentru diminuarea dependenţei sale de acţiunea negativă a factorilor naturali.

Agricultorii sunt daţi peste cap de secetă

Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, care a condus şedinţa, a solicitat lămuriri suplimentare cu privire la proiectele depuse de micii fiermieri, pe măsura 112, a căror finanţare riscă să nu mai fie acordată, în condiţii de secetă şi de probleme ale culturilor agricole, aşa cum mulţi dintre aceştia au sesizat în cadrul audienţelor prefecturale. Riscul neacordării finanţării solicitate derivă din procedurile aferente măsurii 112, în cadrul cărora se face mai întâi o cerere de finanţare, la care se anexează documentele doveditoare, urmând ca ulterior să se facă verificări în teren, pentru stabilirea concordanţei dintre documentaţia depusă şi situaţia reală. În multe cazuri, cei care au înfiinţat târziu culturile agricole, şi mai ales în caz de secetă, nu pot demonstra că au atins targetul stabilit şi, în condiţiile în care finanţarea se acordă în funcţie de culturile agricole şi nu de suprafaţă, devin neeligibili. „Cum contractul nu este la acel moment semnat, fermierii fiind în faza de selecţie, şi din cauză că seceta nu este prevăzută ca forţă majoră în contract, aşa cum a stabilit autoritatea de management din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu există nicio şansă de despăgubire pentru cei care solicită finanţare. Am solicitat un punct de vedere referitor la astfel de situaţii, dar încă nu am primit un răspuns”, a precizat Florian Fărcaş, reprezentantul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba.
Referitor la problemele de alimentare cu apă a populaţiei, autorităţile judeţene au pus accentul pe nevoia unei implicări mai consistente din partea autorităţilor locale, în scopul identificării unor noi surse de apă şi al prevederii în bugetele locale ale sumelor necesare forajelor. O altă soluţie ar fi şi construirea unor baraje, chiar din materiale necostisitoare, pe văi necadastrate, care să permită colectarea apelor. Totodată, raţionalizarea consumului este o altă măsură care se impune a fi luată pentru evitarea agravării problemelor deja acutizate.
„Am dorit şi participarea primarilor, la această şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în primul rând, pentru că seceta este o problemă care ne priveşte pe toţi, în egală măsură, dar şi pentru că, după părerea mea, eficienţa maximă în identificarea şi luarea măsurilor, spre care de altfel trebuie să tindem, este posibilă numai dacă planurile de măsuri care e necesar să existe la nivel local sunt armonizate cu planul judeţean. Cred că nu ne permitem să stăm şi să aşteptăm intervenţii din altă parte, nici nu putem să suprasolicităm Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ci trebuie ca toţi să ne implicăm pentru a rezolva sau măcar a diminua problemele cauzate de secetă. În ceea ce mă priveşte, aşa cum am mai spus, voi face toate demersurile necesare la Guvernul României pentru atragerea de fonduri care vor fi puse la dipoziţie pentru sisteme de irigaţie sau îndiguiri, precum şi pentru obţinerea oricărei forme de sprijin şi în acest sens, pentru judeţul Alba”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com